Amsterdams brandweerpersoneel maakte jarenlang onterecht gebruik van veel te royale regelingen

De Amsterdamse brandweer heeft jarenlang tegen de regels in extraatjes uitgekeerd aan personeel. In totaal is vier miljoen euro onrechtmatig uitbetaald. Dat concludeert het Forensisch Onderzoeksbureau Integis, dat onderzoek deed in opdracht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Beeld anp

Vooral de foute bedrijfscultuur en de complexe regeling van het vroegpensioen komen in het onderzoek naar voren als oorzaken van de onrechtmatige geldsmijterij. 'De regeling Functioneel Leeftijds Ontslag is zo ingewikkeld, dat er eigenlijk geen toezicht op te houden viel,' zegt de Amstelveense burgemeester Bas Eenhoorn, voorzitter van de Veiligheidsregio. Door het onderzoek van Integis zag Eenhoorn duidelijk dat de regeling helemaal mislukt was. 'Tel daar bij op dat de cultuur van de Amsterdamse brandweer totaal naar binnen gekeerd is. We hadden er geen goed zicht op. En hierdoor hebben we ook niet kunnen optreden.'

Volgens onderzoeksbureau Integis zijn de royale arbeidsvoorwaarden uitwassen van een 'familieorganisatie'; een gesloten cultuur waarin brandweerlieden een front vormen tegen de leiding. Leidinggevenden zouden op hun beurt met cadeautjes hebben gestrooid om conflicten te vermijden.

Eerdere meldingen

De brandweerleiding heeft de royale regelingen, die tien jaar lang zijn uitgekeerd, inmiddels gestopt. De al uitgekeerde bedragen van in totaal 3,9 miljoen euro zijn niet meer terug te vorderen, blijkt na navraag bij verschillende advocatenkantoren die zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Een klokkenluider bij de brandweer blijkt de royale regelingen meerdere keren te hebben aangekaart bij de vorige leiding. Die deed niets met de meldingen. De huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap stelde wel een onderzoek in. Burgemeester Eenhoorn: 'Gesteund door het bestuur, ga ik met de huidige commandant Schaap precies bekijken wat er fout is gegaan. Zodat we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Het zou me alleen niet verbazen als dit soort misstanden ook bij andere korpsen spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden