Amsterdammers nemen 30 duizend lijntjes coke

AMSTERDAM - Amsterdam heeft samen met Antwerpen het hoogste cocaïnegebruik per inwoner. Uit onderzoek naar drugsgebruik in 19 Europese steden blijkt dat de twee steden Milaan, Londen en Parijs ver achter zich laten. Omgerekend snuiven Amsterdammers grofweg 30 duizend lijntjes coke per dag, ervan uitgaande dat een lijntje 100 milligram is en een zuiverheidsgraad van 50 procent heeft. Uit de meting kan worden afgeleid dat er dagelijks 335 kilo coke wordt gebruikt in Europa.


Om tot dit resultaat te komen werd een analyse van het rioolwater gemaakt. Een week lang nam een team van onderzoekers dagelijks een mengmonster rioolwater mee van de zuiveringsinstallaties in de 19 steden. Uit het monster kan nauwkeurig worden bepaald hoeveel drugs er is gebruikt. Daarom is het onderzoek veel betrouwbaarder dan enquêtes waarin naar drugsgebruik wordt gevraagd, zegt hoogleraar Pim de Voogt van de Universiteit van Amsterdam, die het onderzoek in opdracht van wateronderzoeksinstituut KWR uitvoerde.


Er kan zelfs worden vastgesteld of het middel gebruikt is - en via het lichaam in de vorm van afvalstoffen naar buiten is gekomen - of dat het rechtstreeks in het water is gedumpt. De meting in Utrecht liet een veel hoger gehalte xtc zien dan een eendaagse meting van vorig jaar. Maar de xtc was niet door mensen gebruikt. Die week was er een grote inval geweest in een Utrechts xtc-lab. De politie vond de grondstoffen, maar de pillen zelf waren spoorloos. Die waren door de wc gespoeld.


Ook opvallend: het amfetaminegebruik in Eindhoven was veel hoger dan elders. De Voogt: 'Het is speculatie, maar het zou met carnaval te maken kunnen hebben. Dat vond de week ervoor plaats.'


In tegenstelling tot Scandinavië en Oost-Europa wordt in Nederland geen methamfetamine (chrystal meth) gebruikt. Alleen bij de wc op Schiphol werden restanten van het middel gevonden, waarschijnlijk in de urine van reizigers.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.