Amsterdammers beloven Van der Laan in video voor zijn stad te zorgen

Om hun ernstig zieke burgemeester Eberhard van der Laan gerust te stellen, beloven bekende en onbekende Amsterdammers hem in een filmpje dat zij goed voor de stad zullen zorgen.

Marjon Bolwijn
Amsterdammers beloven aan burgemeester Van der Laan goed op zijn stad en zijn gedachtegoed te passen. Beeld
Amsterdammers beloven aan burgemeester Van der Laan goed op zijn stad en zijn gedachtegoed te passen.Beeld

'Ik beloof de hele stad voor altijd gezellig te houden', zegt een rapper. Een travestiet belooft stralend dat 'de tolerantie in Amsterdam zal blijven zoals die altijd is geweest.' Directeur Taco Dibbits van het Rijksmuseum kijkt ernstig in de camera: 'Ik zal iedere Amsterdammer en iedere bezoeker van Amsterdam overtuigen van het belang van kunst.' En een vrijwilliger op leeftijd garandeert 'dat we ons voor 200 procent zullen inzetten voor de daklozen in Amsterdam'. Een grijzende handelaar in van alles en nog wat belooft zittend voor zijn nering op het Waterlooplein 'dat ik niet meer met justitie in aanraking zal komen'.

De boodschap is duidelijk: mocht u niet meer onze burgemeester kunnen zijn, dan leeft uw gedachtegoed voort in deze stad. Geen zorgen.

(Tekst gaat verder onder video.)

Het bijna twee minuten durende filmpje Beloofd is gemaakt door productiebedrijf Wefilm. Het gaat vandaag via zijn website de lucht in.

Ruben Cusell (32) van Wefilm beklemtoont dat het 'hart onder de riem' voor de burgemeester geen enkel commercieel doel dient. 'Het is bedoeld om hem te laten zien dat hij als burgemeester de stad heeft verbroederd. We geven hem iets terug met deze beloften van Amsterdammers om goed voor hun stad te blijven zorgen. Het is géén afscheid, maar een steunbetuiging. Hopelijk geeft het hem energie en kan hij nog zo lang mogelijk onze burgemeester blijven.'

De burgemeester van Amsterdam heeft het filmpje afgelopen week al gezien. 'We hebben gehoord dat hij ontroerd was', zegt Cusell. Zelf is hij een grote fan van Van der Laan. 'Hij is een inspirerend voorbeeld voor alle politici: hij spreekt heldere taal, draait er niet omheen en maakt duidelijk wat wel en niet kan. Hij is daadkrachtig. Dat hij in januari zo open was over zijn ziekte en daarna weer aan het werk ging, vind ik dapper.'

De 61-jarige Eberhard van der Laan maakte begin dit jaar in een brief aan alle inwoners van de hoofdstad bekend dat hij uitgezaaide longkanker heeft en dat de diagnose weinig aanleiding geeft tot optimisme. Hij werkt nog altijd door, zij het op een lager pitje. Bij belangrijke openbare gelegenheden, zoals de Dodenherdenking op 4 mei, geeft hij nog acte de présence.

De burgemeester krijgt een chemobehandeling in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. In een interview voor de lokale tv-zender AT5 vertelde hij in februari dat Amsterdammers niet bang hoeven te zijn dat de boel in het honderd loopt als hij in het ziekenhuis ligt. Mocht er een aanslag worden gepleegd 'dan ben ik in charge'.

De slotwoorden in Beloofd zijn voor tv-presentator Humberto Tan: 'Je bent duidelijk en toch warm, menselijk, redelijk en altijd op zoek naar verbinding.' Waarop in beeld te tekst verschijnt: 'Wij blijven achter uw Amsterdam staan. Beloofd.'

'Ik beloof niet meer met justitie in aanraking te komen.' Beeld
'Ik beloof niet meer met justitie in aanraking te komen.'Beeld
null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden