Amsterdammer onaardig voor vreemde in nood

Een man met een gebroken been wordt in Amsterdam niet snel geholpen als hij iets op straat laat vallen: meer dan de helft van de inwoners loopt gewoon door....

Van onze verslaggeefster

Dit blijkt uit onderzoek door professor Robert Levine van de California State University. Zes jaar lang testte hij met een groep psychologiestudenten 23 steden op hulpvaardigheid. Volgens de onderzoekers scoort Latijns Amerika het hoogst. Zo bleek dat alle inwoners van het Braziliaanse Rio de Janeiro die werden 'uitgetest', blinden hielpen met oversteken.

Amsterdammers zijn minder behulpzaam, ondervonden Levine en zijn studenten. Vermomd als blinden gingen ze de grachten over. Amper 60 procent van de voorbijgangers schoot te hulp bij het oversteken. Ook de vrouw die haar pen liet vallen, kon op weinig assistentie rekenen. Levine stelt dat Kuala Lumpur in Maleisië de minst behulpzame stad is: daar helpt slechts 40 procent van de inwoners iemand met een gebroken been.

Volgens de professor zijn de vriendelijke mensen vooral te vinden in de armste steden ter wereld. Ook in steden die als gevaarlijk worden bestempeld, zoals Rio de Janeiro. 'De behulpzaamheid lijkt groter te zijn in landen met een lage economische productiviteit', schreef Levine onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift American Scientist.

In welvarender steden, New York bijvoorbeeld, willen inwoners best een vreemde helpen zolang daar maar geen sociale verplichtingen aan vastzitten, zoals het maken van een praatje. Levine: 'In behulpzamere steden als Rio leek het erop dat menselijk contact juist de reden is om te helpen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden