Amsterdam zet weer stap in slag om Wallen

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAAP STAM

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat bordeeleigenaren dwingen mee te werken bij het opschonen van de Wallen. Onwillige eigenaren van een bordeel in een gebied dat wordt schoongeveegd, worden onteigend. Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan die dat mogelijk maakt.

De maatregel is de volgende stap in het project 1012, genoemd naar de postcode van de Amsterdamse hoerenbuurt. Dat begon in 2007 en behelst de herovering van het gebied door de gemeente, onder aanvoering van wethouder Lodewijk Asscher (PvdA).

Asscher verwacht een taaie strijd, lange procedures en gedoe. 'De seksbazen gaan het gevecht altijd aan. Het concept-bestemmingsplan was nog niet vastgesteld, of er stonden al advocaten op de stoep.'

De slag om de Wallen vergt een lange adem, beseft Asscher. 'De seksbazen bestreden eerst ook dat er sprake is van vrouwenhandel. Intussen hebben ze laten weten dat er wel degelijk misstanden zijn en dat ze willen meehelpen die aan te pakken. Dan denk ik: werk liever met me mee en neem je verantwoordelijkheid voor de business waaraan je zo veel geld verdient.'

Door de overdaad aan raambordelen, coffeeshops, gokhallen, morsige horeca en louche hotels zijn de Wallen verloederd, vindt Amsterdam. Criminelen vestigen zich er en de prostitutie is nauw verweven met mensenhandel. Door drastische vermindering van vooral het aantal bordelen hoopt Amsterdam de criminele infrastructuur van de Wallen te doorbreken.

Eind 2007 waren in de Amsterdamse binnenstad (met name op de Wallen) ruim vijfhonderd prostitutieramen. Amsterdam wil dat aantal terugdringen tot onder de 300. Er moeten nog 100 ramen dicht. Asscher verwacht 'rond 2017' het laatste raam van die 100 te sluiten.

In een 'minnelijk verwervingsproces' koopt een woningbouwvereniging een hoerenpand op, waarna de gemeente de bestemming 'prostitutie' eraf haalt. Het pand keldert daardoor in waarde: panden waarin prostitutie mag worden bedreven, zijn lucratiever en leveren veel meer op. De gemeente betaalt de woningbouwverenigingen om die reden planschadevergoeding.

Hoeveel de woningcorporaties en Amsterdam aan de ramen hebben uitgegeven, wil een woordvoerster van de gemeente niet zeggen. 'Dan kun je dat per raam uitrekenen en dat zou de onderhandelingspositie van de gemeente schaden.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden