Amsterdam wil weigeren huisbezoek laten verbieden

Wethouder Aboutaleb van Amsterdam gaat bij staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken aandringen op een wettelijk verbod op het weigeren van huisbezoeken....

ANP

Bijstandsambtenaren van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) van de gemeente voeren regelmatig huisbezoeken uit om te controleren of mensen daadwerkelijk recht hebben op een uitkering. Klanten kunnen een huisbezoek weigeren. Nieuwe aanvragen voor een uitkering worden in dat geval afgewezen. Bestaande klanten moeten met hun dossier op het kantoor van de DWI verschijnen.

Vorig jaar en begin dit jaar is in totaal bij ruim zestienduizend mensen in Amsterdam een huisbezoek afgelegd. In 12 procent van de gevallen bleek de uitkering onrechtmatig en is die beëindigd.

Bijstandsambtenaren krijgen een opleiding waarin ze leren hoe gevoelig het is om het privéleven van een klant binnen te treden. Bij alles wat zij doen tijdens een huisbezoek, zoals het openen van een koelkast, vragen zij toestemming van de klant. Amsterdammers die een uitkering aanvragen, krijgen altijd een onaangekondigd huisbezoek.

In 2005 en in het eerste kwartaal van 2006 kwamen bij de DWI 73 klachten binnen over de huisbezoeken (6 procent van het totale aantal klachten). Van die 73 klachten werden 32 gegrond verklaard en is de situatie daarna rechtgetrokken. Al eerder heeft de rechter besloten dat een huisbezoek op zich een geoorloofd middel is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden