Amsterdam wil praten over terugkeer CNN

De gemeente Amsterdam is bereid het contract met kabelexploitant A2000 open te breken om zenders als CNN en MTV terug te krijgen op de kabel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Door middel van een breed 'mediadebat' wil Amsterdam de komende maanden vaststellen hoeveel geld de consument extra wil betalen. De resultaten daarvan zullen inzet zijn bij nieuwe onderhandelingen met A2000. Uit een enquête bleek al dat een meerderheid van de Amsterdammers bereid is drie gulden per maand extra te betalen als CNN, MTV, Discovery en Eurosport erbij komen. Zij betalen nu bijna zeventien gulden per maand.

Een eventuele tariefsverhoging lijkt onvoldoende om de problemen in Amsterdam op te lossen. De gemeente is voorstander van een breed pakket voor een zo laag mogelijke prijs, terwijl A2000 juist terug wil naar een uitgekleed basispakket van vijftien zenders. De rest verdwijnt dan achter een decoder, inclusief commerciële zenders die geld willen (waaronder Discovery en Eurosport).

'We zijn blij dat het tarief bespreekbaar is geworden, maar uitbreiding van het basispakket is geen structurele oplossing', stelt een woordvoerder van A2000. Volgens hem wil de gemeente er nu vier zenders bij, en volgend jaar weer een paar. 'Zo blijven we aan de gang.' Hij stelt dat de gemeente afmoet van het idee dat alle Amsterdammers hetzelfde pakket moeten krijgen.

Het gemiddelde kabeltarief in de rest van het land is twintig gulden per maand. In Amsterdam betalen kijkers minder, omdat de gemeente bij de verkoop van het kabelnet wist te bedingen dat het tarief niet omhoog mag.

Die clausule leidde dit jaar tot torenhoge rekeningen aan commerciële zenders, die voor A2000 het tekort aan inkomsten van abonnees moeten goedmaken. MTV en CNN weigerden te betalen en vertrokken van de kabel. In het politieke debat dat daarop volgde, hielden de fracties van de PvdA en GroenLinks nog vast aan het principe dat het tarief niet omhoog mocht.

De commerciële radiostations, die ook een financieel conflict hebben met A2000, krijgen meer respijt. Zenders als Sky Radio, Radio 10 en Radio Noordzee zouden per 1 januari van de Amsterdamse kabel verdwijnen. Zij gaan nu opnieuw onderhandelen met A2000.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden