Amsterdam wil minder vluchtelingen huisvesten

De stad Amsterdam wil vanaf komend jaar minder vluchtelingen met een verblijfsvergunning toegewezen krijgen om te huisvesten, gezien de woningnood. 'Wij redden het niet', zegt SP-wethouder Laurens Ivens van Wonen. Bij de verdeling van vluchtelingen over gemeenten zou volgens hem ook de beschikbaarheid van woningen moeten meespelen. Nu is alleen het aantal inwoners bepalend.

Vluchtelingen in een opvangcentrum. Vanwege de grote toestroom van asielzoekers is er opvang geregeld in leegstaande gevangenissen, zoals in Veenhuizen. Beeld anp

Amsterdam heeft de opdracht dit jaar nog 695 vluchtelingen onderdak te bieden, terwijl in 2014 slechts 5.500 sociale huurwoningen vrijkomen. Met onder anderen de ruim duizend woningzoekenden die om medische en sociale redenen voorrang krijgen en de 850 gedwongen verhuizers vanwege stadsvernieuwing, blijven er volgens Ivens nauwelijks woningen over voor de 'gewone' woningzoekenden die jarenlang op de wachtlijst staan.

Gezamenlijk moeten de gemeenten nog ongeveer tienduizend vluchtelingen huisvesten. Ook veel andere gemeenten lopen achter, maar Amsterdam het meest. Mede door de grotere toestroom van asielzoekers puilen de asielzoekerscentra uit.

Wethouder Ivens beklemtoont dat de stad 'alles op alles' zet voor de huisvesting van zo veel mogelijk vluchtelingen, bijvoorbeeld door de regels te versoepelen omtrent woningdelen. 'Vluchtelingen die dat willen maar ook starters zouden gezamenlijk bijvoorbeeld een duurdere woning kunnen huren in de vrije sector, zodat ze minder lang hoeven te wachten.'

Ook gaat de stad de komende jaren duizenden nieuwe woningen bouwen. Ivens: 'Met al deze inspanningen blijft de woningmarkt krap. Ik kan het niet verantwoorden tegenover andere urgente woningzoekenden als vluchtelingen wel een huis krijgen. We moeten kijken of er gemeenten zijn die bijvoorbeeld meer huizen overhebben voor deze groep.'

Uitkering
Amsterdam gaat hierover in gesprek met de provincie Noord-Holland, het Rijk en de andere gemeenten. Aan het Rijk wil Ivens vragen of er compensatie mogelijk is voor gemeenten die meer vluchtelingen onderdak kunnen bieden. Veel van hen beginnen met een uitkering en dat kost geld.

Staatssecretaris Teeven (Justitie) wil niet reageren op de voorstellen tot hij komende week met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft gesproken over de huisvestingsproblemen.

Veel gemeenten met een minder gespannen woningmarkt willen niet een groter aantal vluchtelingen huisvesten om steden als Amsterdam te ontlasten. Rotterdam noemt het desgevraagd 'niet verstandig' omdat daarmee de druk op kwetsbare wijken in deze stad wordt verhoogd.

'Dit lijkt ons geen middel om de krimp in onze gemeente op te lossen', zegt wethouder Meindert Joostens (ChristenUnie) van Delfzijl. Den Helder vindt dat deze gemeente al genoeg doet om de landelijke problematiek te verlichten, met het bieden van extra opvang aan asielzoekers. Burgemeester René Verhulst (CDA) van Goes wil wel meer vluchtelingen huisvesten, 'maar alleen mensen die meteen gaan werken'. Sittard-Geleen is daartoe ook bereid, maar alleen als de gemeente daarvoor een toereikende onkostenvergoeding krijgt van het Rijk.

Liggende mensen op de Dam in Amsterdam tijdens een demonstratie tegen het op straat zetten van vluchtelingen Beeld anp
Vluchtelingen uit de vluchtkerken in Amsterdam en Den Haag voeren actie bij Paleis Noordeinde Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.