Amsterdam wil meer geld en nederigheid

Als er over 'zorgboerderijen' wordt gesproken, gaat het om opvang van 'onze heronehoeren' en overige junks. 'Haagse vertrutting' betekent antiek, dus ongewenst fatsoensadvies....

Van onze verslaggever

Amsterdam, zo concludeerde een prominente VVD'er, is nog steeds iets bijzonders. Cijfermatig had hij ongelijk; financieel kan de stad geen kant op. Van de vijf miljard euro die volgend jaar aan uitgaven zijn begroot, is zeker eenderde afkomstig uit Den Haag, enige bescheidenheid lijkt op haar plaats.

De PvdA-fractievoorzitter erkent dit. Van het regeerakkoord van de hoofdstedelijke coalitie - PvdA, VVD en CDA - komt volgens hem 'niets terecht zonder Den Haag'. Daarom ziet hij graag nog meer lobbywerk in Den Haag, omdat Amsterdam nu eenmaal zeer ambitieuze en kostbare plannen heeft. Wie schetste zijn verbazing toen hij ontdekte dat de Amsterdamse wethouder van Financiën (VVD), 'onze chief lobbyist' op het Binnenhof, slechts bekendheid geniet als iemand die 'zo nu en dan op hoge toon iets eist, in een schrijven dat is afgedaan door een ambtenaar.'

De wethouder van Delfzijl, aldus de sociaaldemocraat, krijgt in Den Haag meer voor elkaar dan collega uit de hoofdstad. 'Afkeer van de hoofdstedelijke arrogantie' is volgens hem in het regeringscentrum groot .

De spreekwoordelijke Amsterdamse arrogantie: vrijwel alle raadsfracties vinden plotseling dat het daarmee moet zijn afgelopen. Want voor veiligheid, beter onderwijs en integratie is veel geld uit Den Haag nodig. En alweer werd een nieuwe taalvondst gelanceerd: veiligheidsmelkertier. Het betreft werkloze functionarissen die met behulp van speciale rijkssubsidie aan een baan in de beveiliging worden geholpen. De hoofdstad heeft er duizenden nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden