Nieuws Gratis openbaar vervoer

Amsterdam wil gratis openbaar vervoer voor kinderen om stad autoluw te krijgen

Kinderen tot 12 jaar kunnen vanaf 2021 in Amsterdam op woensdagmiddag en in het weekend gratis reizen met het openbaar vervoer . Dit is een van de 27 plannen van verkeerswethouder Sharon Dijksma (PvdA) om het aantal auto’s in Amsterdam terug te dringen.

Moeder en dochter zitten tegenover elkaar in tram 26 van IJburg naar het centrum van de stad Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Het linkse college van GroenLinks, D66, PvdA en SP zet vol in op een groenere stad met minder auto’s. ‘We streven ernaar om de groene koploper van Nederland en Europa te worden’, schreven de partijen vorig jaar in hun coalitieakkoord. Amsterdam wil in 2030 uitstootvrij zijn. Dijksma’s plannen passen in die ambitie.

Een van de meest in het oog springende ideeën uit haar 90 pagina’s tellende Agenda Amsterdam Autoluw is het gratis kinderkaartje voor het openbaar vervoer. Kinderen met een ‘Kids Vrij’-abonnement mogen op woensdagmiddagen en in weekeinden gratis meereizen met een volwassene. De hoop is dat ouders of grootouders door het kinderkaartje er vaker voor kiezen de tram of bus te pakken en de auto te laten staan.

Dijksma stelt ook voor meer deelfietsen in de stad neer te zetten, onder andere bij metrostations, om forensen te stimuleren vaker met het openbaar vervoer naar het werk te gaan. Daarnaast gaan trams en metro’s vaker rijden zodat Amsterdammers hooguit nog enkele minuten bij haltes hoeven te wachten. Verder gaat de metro ook in de nacht rijden.

Tot en met 2025 wil het stadsbestuur 10 duizend parkeerplekken verwijderen. Mensen moeten meer buiten de stad gaan parkeren op ‘park and ride’-terreinen en in parkeergarages in de stad. Dijksma bespreekt de plannen volgend jaar met de Amsterdamse gemeenteraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden