Amsterdam wil gebruikersruimten voor dakloze junks

Het gemeentebestuur van Amsterdam wil beschermde 'gebruikersruimten' openstellen voor dakloze junks. De gemeente hoopt op die manier een einde te maken aan de overlast door 'rondhangende, verloederde en agressieve verslaafden'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In het verleden zijn in Amsterdam diverse pogingen gedaan om dakloze verslaafden (de stad kent er zo'n driehonderd) een 'eigen home' te geven, waar zij ongestoord en zonder overlast te veroorzaken heroïne of cocaïne konden gebruiken. Al die experimenten zijn mislukt. Wethouder J. van der Giessen (van onder meer drugsbeleid) durft toch weer met voorstellen in deze richting te komen, omdat uit de mislukkingen lessen zijn geleerd. 'We weten nu welke voorwaarden nodig zijn om de gebruikersruimten wèl te laten slagen', schrijft zij in een discussiestuk dat donderdag is verspreid.

Wat in de toekomst niet meer mag gebeuren, aldus Van der Giessen, is dat dealers in de ruimten in feite de dienst uitmaken, dat de toeloop zo groot is dat de omgeving er hinder van ondervindt, en dat het beheer wordt overgelaten aan de gebruikers zelf of goedwillende amateurs.

Daarom zou voor de gebruikersruimten-nieuwe-stijl moeten gelden dat zij beheerd worden door een officiële instelling voor hulpverlening, dat het aantal 'klanten' beperkt blijft tot enige tientallen, dat alleen die eigen klanten binnen mogen, dat er één 'huisdealer' wordt aangesteld, dat er goede afspraken met de politie komen en dat ook medische hulp wordt aangeboden.

Het discussiestuk noemt een aantal mogelijke modellen. De gebruiksruimten zouden bijvoorbeeld kunnen worden ondergebracht bij de reeds bestaande sociale pensions voor niet verslaafde daklozen. Ze zouden ook gekoppeld kunnen worden aan ruimten waar de verslaafden activiteiten kunnen verrichten, zoals werk of studie.

Ten slotte zouden er kleine 'buurtgebonden gedoogruimten' kunnen komen. Als iedere buurt op deze manier een deel van de eigen verslaafden adopteert, zal de overlast door grote concentraties verslaafden in de stad beduidend afnemen, denkt de wethouder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden