Amsterdam vreest gevolgen van megabioscoop Diemen

De openingszin van het derde hoofdstuk van het rapport 'Economische betekenis van de vestiging van een Multiplexbioscoop' luidt aldus: 'Het doel van de analyse van de buitenlandse markt is de effecten, die de realisering van multiplexbioscopen in de regio hebben, te vertalen naar de Nederlandse situatie'....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Belgische bedrijf Decatron, dat in Diemen een gebouw met 25 bioscoopzalen en 6700 stoelen wil neerzetten. Het rapport is zware munitie in de oorlog om de vestiging van een multiplex in de Amsterdamse regio. Amsterdam heeft zijn eigen plannen in Zuidoost en acht een vestiging van zo'n kolos nabij de stad rampzalig voor de bioscopen in de binnenstad.

Maar niet gevreesd, zegt het rapport. Na veel rekenwerk komen de onderzoekers op een te verwachten daling van het bezoek aan de bioscopen in de Amsterdamse binnenstad van 'circa 15 procent'. Het 'negatieve effect op de bestedingen in de horeca' in Amsterdam zal door de Diemense kolos 'beperkt' blijven.

Medewerkers van de gemeente Amsterdam lazen het rapport over Diemen en kwamen tot andere cijfers. 20 Procent lijkt reëler', is een voorzichtige conclusie. Als de daling van het bioscoopbezoek in Amsterdam vergelijkbaar is met die destijds in Brussel, waar eind jaren tachtig de megaplex Kinepolis werd geopend, moet rekening gehouden worden met een negatief verhoudingsgetal van 35,5 of zelfs 37. In Duitse steden liep het bezoek aan de plaatselijke bioscopen terug met percentages tot 60.

De gemeente Amsterdam bereikte vorig jaar met MGM een overeenstemming over de bouw van een multiplex van dik drieduizend stoelen in Amsterdam Zuid-Oost. Dat plan maakte deel uit van de vele voornemens die MGM met haar bioscopen in Amsterdam heeft en die de goedkeuring van de gemeente hebben. Het leek kat in het bakkie: die Belgen en de drieste Diemenaren hadden het nakijken. Maar toen kwam het rapport 'Economische betekenis. . .' en sloeg de sfeer in hogere politieke en ambtelijke kringen om.

Over de bouw van de multiplexen wordt beslist door het Provinciaal Bestuur, dat wijzigingen in de bestemmingsplannen moet goedkeuren. Met een juridische beslissing wordt dan een voorkeur voor een van beide projecten uitgesproken. Het Provinciaal Bestuur wordt geadviseerd door het ROA, het Regionaal Overleg Amsterdam, een adviserend lichaam, dat in 1998 het bestuur van de nieuwe stadsprovincie moet gaan vormen. Daar vinden ze het Diemense initiatief wel sympathiek. Waarom moet Amsterdam alles hebben? Er zijn meer gemeenten in de regio.

In allerijl voltooiden onderzoekers van de gemeente Amsterdam het rapport 'Amsterdamse bioscopen in beeld'. De voorkeur van de gemeente, en dat is geen nieuws, gaat uit naar gefaseerde, gespreide en zorgvuldig gemonitorde ontwikkeling van 'bioscoopinitiatieven' in 'perifere centrummilieus'. 'Grootschalige concentratie op een locatie' is daarmee in strijd. Drie van de vier voor het rapport gehoorde deskundigen zijn tegen de bouw van het Diemense filmpaleis. Ze zijn toevallig allen wel min of meer betrokken bij het MGM-projekt in Zuid-Oost.

Wat is het nou? Min 15 of min 37 procent? En wat maakt het uit waar die nieuwe bioscoop komt te staan, het is in ieder geval buiten de stad. Waarom geen twee? Tal van factoren zijn volstrekt onzeker, zoals de toeloop naar de nieuwe bioscoop, de aldaar gevestigde horeca, de verbouwing van bioscopen in de stad en de intentie van de bevolking om meer naar de bioscoop te gaan. Op het Diemense plan heeft de samenwerking van Amsterdam met MGM voor dat het voorzichtig en in stapjes gaat. Maar misschien kiest het ROA op 9 maart wel tegen Amsterdams gekruidenier en voor het grootscheepse, riskante bioscoopavontuur van een underdog-gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.