Amsterdam verzet zich tegen islamitisch thuisonderwijs

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder van jeugd en onderwijs Lodewijk Asscher gaat alles op alles zetten om te voorkomen dat bijna honderd islamitische leerlingen thuisonderwijs gaan volgen. Begin februari ontving de gemeente 97 brieven van ouders die aangaven dat geen enkele middelbare school in de stad voldoet aan hun levensbeschouwelijke eisen.

© Joost van den Broek / de Volkskrant

De gemeente heeft de ouders uitgenodigd voor een bijeenkomst, die vandaag plaatsvindt. 'Ik wil uitleggen waarom hun stap onwenselijk is. Onderwijs in de thuissituatie, in een betrekkelijk isolement, is schadelijk voor de leerlingen. Ouders moeten hun specifieke uitleg van de islam niet stellen boven het belang van hun kind', zegt Asscher.

Klaargestoomd
Volgens de wethouder zijn er voldoende scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam waar islamitische leerlingen met respect worden bejegend. Asscher: 'Ik heb niet eerder zo'n grote groep een beroep zien doen op de vrijstelling van de schoolplicht. En dan ook nog op het niveau van havo en vwo. Daar word je klaargestoomd voor de samenleving. Dat wordt moeilijk als je de kinderen van die samenleving afzondert.'

Asscher kan thuisonderwijs niet verbieden. 'Ouders hebben het recht om zich te beroepen op vrijstelling van leerplicht op basis van hun geloofsovertuiging', zegt de woordvoerder van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt. Ze kunnen de leerplichtambtenaar in hun gemeente hiervan eenvoudigweg op de hoogte stellen. De enige manier om ze van thuisonderwijs te weerhouden, is een gang naar de rechter.

Subsidie
De leerlingen zijn afkomstig van het Islamitisch College Amsterdam (ICA), een van de twee islamitische middelbare scholen in Nederland. De andere is Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Het ICA gaat in augustus dicht. Van Bijsterveldt heeft de subsidie ingetrokken, vanwege zwak onderwijs en omdat aantal leerlingen onder de wettelijk norm bleef.

'We zitten in de afbouwfase', zegt rector Kudret Camdere van het ICA. Hij rekent voor dat, als de eindexamenkandidaten van de in totaal 297 leerlingen worden afgetrokken, er zo'n 170 moeten worden overgeplaatst naar andere middelbare scholen. De Werkgroep Overdracht van het ICA heeft de afgelopen maanden samen met de gemeente geprobeerd de leerlingen op andere scholen te krijgen. 'Dat viel niet mee', zegt Camdere. 'Op onderwijsgebied liggen er geen obstakels. Ronduit problematisch blijkt de acceptatie van de islamitische identiteit.'

Volgens Camdere is de werkgroep op zo'n acht scholen wezen praten en bood geen enkele 'een veilig schoolklimaat'. Belangrijk voor ICA-ouders is dat er een gebedsruimte is, jongens en meisjes gescheiden kunnen gymen, de hoofddoek wordt geaccepteerd en dat meisjes niet hoeven deel te nemen aan buitenlandse excursies.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden