Amsterdam verhardt strijd tegen geluidsoverlast en wil strengere normen voor evenementen

De gemeente Amsterdam gaat proberen de overlast van evenementen in de hoofdstad te beperken. De gemeente bepaalt voortaan aan welke geluidseisen festivals moeten voldoen. Voor 21 belangrijke locaties komen er ook specifieke eisen om onder een nieuwe decibelnorm te blijven.

De jaarlijkse Canal Parade, onderdeel van de Amsterdam Gay PrideBeeld anp

Meer gemeenten worstelen met de overlast van festivals. De gemeente Rotterdam kondigde eerder deze week een stop aan op het verlenen van vergunningen voor festivals, omdat de politie kampt met een tekort aan personeel. De gemeenteraad van Breda eiste onlangs in een motie dat de geluidsoverlast beperkt wordt. De PvdA wilde bijvoorbeeld mobiele geluidsschermen inzetten.

De gemeenteraad van Amsterdam is woensdag ingelicht over de nieuwe plannen, die met behulp van adviseurs van akoestisch onderzoeksbureau Het GeluidBuro het afgelopen jaar zijn opgesteld. De belangrijkste maatregel is de maximale norm die bewoners aan hun buitengevel mogen horen.

Deze zogenoemde gevelnorm is vastgesteld op 85 decibel (C), een nieuwe meetmethode die de overlastgevende zware bastonen beter meet. Volgens de gemeente is dit een verbetering ten opzichte van het huidige versnipperde beleid, omdat nu op veel plekken soms 90 decibel wordt gehaald.

De plannen, die ter inspraak liggen en per 2018 moeten gelden, gaan gevolgen hebben voor bepaalde evenementen in de stad, zegt Jasper Karman, woordvoerder van burgemeester Van der Laan, woensdag tijdens een persbijeenkomst. Zo mag bijvoorbeeld het Martin Luther Kingpark voortaan nog maar drie dagen per jaar de maximale gevelnorm produceren. Festival de Parade zal vermoedelijk zijn geluidsniveau moeten aanpassen om te voldoen of elders kamp opslaan.

Het Martin Luther Kingpark komt met het Olympisch Stadionterrein en de kop van het Java-eiland als slechtste uit de bus van de 21 belangrijkste evenementenlocaties in Amsterdam. De geschiktste locaties uit de top-21 mogen hoogstens zestien dagen per jaar de maximale norm halen.

Alle andere locaties in de stad die buiten de top vallen mogen maximaal drie dagen per jaar de norm halen. Koningsdag en -nacht en de Gay Pride mogen als enige twee evenementen meer herrie produceren (95 decibel). 'Anders zijn ze niet te organiseren', zegt Karman.

Strenger controleren

De belofte in Amsterdam is dat de stad ook strenger gaat controleren. Zo komen er op de meest ongunstige plekken bij een evenement meetpunten. Bij klachten moet een controleur binnen een half uur aanwezig zijn om te meten of die gegrond zijn. Wanneer dat het geval is worden organisatoren aangesproken.

Buurtbewoners, die vooraf zijn betrokken bij de plannen, hadden zich voorafgaand aan de persbijeenkomst gemeld bij het stadhuis. Zij vinden de maatregelen te vrijblijvend. 'Onze argumenten zijn zonder motivatie ter zijde geschoven', staat op hun A4 met opmerkingen. 'Het beleid baseert zich op de hoop dat festivals vrijwillig gaan meewerken.'

Karman: 'Wij snappen het wantrouwen na jaren van toenemende overlast, maar we denken met onze plannen hier echt iets aan te kunnen doen'.

Locaties in Amsterdam met het aantal dagen per jaar dat er evenementen gehouden mogen worden (Koningsnacht en -dag en de Gay Pride Canal Parade vallen buiten deze regeling)

Meer over geluidsoverlast in steden

Dreunende bassen, trillend servies
Het GeluidBuro geeft akoestisch advies aan industrie, horeca en bouw. En sinds kort ook aan de Gemeente Amsterdam; die probeert met hulp van het bedrijf de geluidsoverlast van muziekevenementen te verminderen.

Klopt dit wel?
Zevenhonderd Nederlanders zouden indirect sterven aan de gevolgen van geluidsoverlast. Ontregelend lawaai is natuurlijk een belangrijke volksgezondheidskwestie, maar is het dodelijker dan het verkeer?

Opinie
Rogier Ormeling: 'Utrecht is hard op weg een evenementenstad bij uitstek te worden en in de publieke ruimte heerst de dictatuur van de basdreun'.

Tomas Roels en Lévi Smulders: 'Zoveelste klaagzang van binnenstadbewoner van middelbare leeftijd. Die klagende minderheid draait kunst, cultuur en horeca de nek om'.

Willem van de Put: 'Kenmerk van beschaving en democratie is dat men rekening houdt met elkaar, ook met minderheden in een stad'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden