Amsterdam uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie

Amsterdam is vrijdag door de Europese Commissie uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie in 2016. Daarmee troefde de hoofdstad acht andere steden af, waaronder Eindhoven. Met de prijs verdient Amsterdam een geldbedrag van 950 duizend euro.

Luchtfoto van het centrum van Amsterdam. Beeld anp
Luchtfoto van het centrum van Amsterdam.Beeld anp

Achter Amsterdam eindigden Turijn en Parijs op plek twee en drie. Die steden krijgen respectievelijk 100 duizend en 50 duizend euro aan prijzengeld. De jury roemde Amsterdam om de 'holistische visie op innovatie', aldus EU commissaris Carlos Moedas (onderzoek, wetenschap en innovatie) in een persbericht.

Moedas: 'Amsterdam verdient het volledig om onze hoofdstad van innovatie te zijn. Maar de concurrentie was fors en alle steden die meedongen naar deze prijs zijn lichtende voorbeelden van hoe steden innovaties gebruiken om te verbeteren hoe mensen leven en bedrijven werken'.

Pakhuis de Zwijger

Amsterdam krijgt de titel onder meer vanwege het oprichten van een speciaal onderzoeksinstituut op gebied van stedelijke innovatie, het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions.

Ook zijn er lovende woorden voor het aanstellen van een Chief Technology Officer (CTO) in de stad. Hij houdt zich met een klein team enkel en alleen bezig met technologische innovatie, om zo snel en effectief in te kunnen spelen op nieuwe technologieën. Daarnaast wordt Pakhuis de Zwijger genoemd als voorbeeld van innovatie. Het voormalige koelpakhuis aan de IJ-kade is tien jaar geleden omgetoverd tot een platform waar bedrijven, burgers en de creatieve industrie samenkomen.

'We hebben steden als Amsterdam nodig'

Markku Markkula, de voorzitter van het Europees Comité van de Regio's, ziet de innovatieprijs als iets dat andere steden moet inspireren. 'We hebben pionierende steden als Amsterdan daarom nodig.'

De prijs is in 2014 in het leven geroepen door de Europese Commissie om stedelijke innovatie aan te moedigen. In juli 2015 meldden 36 steden met meer dan 100 duizend inwoners zich aan voor de titel. Naast Amsterdam, Eindhoven, Turijn en Parijs schopten Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford en Wenen het tot de finale. Amsterdam volgt Barcelona op als innovatiehoofdstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden