Amsterdam tart Teeven met deal over asielopvang

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft tien gemeenten bereid gevonden uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen. Hiermee dwarsboomt hij samen met deze gemeenten de aanpak van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

De uitgeprocedeerde vreemdelingen van het tentenkamp in Den Haag bieden een petitie aan aan staatssecretaris Fred Teeven (L) van Justitie. De asielzoekers vinden het 'geen serieus aanbod' van de overheid dat ze 30 dagen opvang krijgen als ze meewerken aan terugkeer. Beeld anp

De betrokken asielzoekers hoeven niet mee te werken aan een terugkeer naar hun land van herkomst. Van der Laan doet het aanbod in een brief aan de advocaat van de asielzoekers die verblijven in een kamp in Amsterdam-West. De brief is gisteravond verstuurd.

Staatssecretaris Teeven (VVD) liet juist dinsdag weten dat de uitgeprocedeerde asielzoekers in de tentenkampen in onder meer Den Haag en Amsterdam het land uit moeten. 'Mensen die uitgeprocedeerd zijn moeten het land verlaten', zei hij. Het bieden van tijdelijke opvang aan uitgeprocedeerden die niet meewerken aan terugkeer naar hun land van herkomst 'zou de asielprocedure ondergraven', onderstreepte Teeven.

Burgemeester Van der Laan wil dat het kamp in Amsterdam-West wordt ontruimd. Donderdag dient hierover een kort geding, volgende week woensdag doet de rechtbank uitspraak. Het is de bedoeling dat de asielzoekers nog diezelfde dag naar de opvang gaan.

Dertig dagen
Welke tien gemeenten daaraan meewerken, wil Amsterdam niet zeggen. 'De burgemeesters hebben toegezegd, maar het moet nog door de colleges van die gemeenten', aldus een woordvoerder van Van der Laan. Het aanbod betreft dertig dagen onderdak in een dak- en thuislozenopvang voor maximaal 88 asielzoekers - het aantal dat volgens tellingen in het kamp in Amsterdam-West overnacht.

De periode is 'bedoeld om te kunnen bijkomen en te herstellen', schrijft Van der Laan. 'Een sobere bed-bad-broodvoorziening. De mensen krijgen een slaapplek en eten en hoeven overdag niet op straat te bivakkeren.' Ze kunnen in deze periode contact opnemen met VluchtelingenWerk om over hun dossier en toekomstperspectief te overleggen.

Oplossing
Amsterdam had Teeven eerder verzocht om een oplossing voor de asielzoekers in tentenkampen. Daarop berichtte de staatssecretaris dat er opvang is voor wie meewerkt aan zijn of haar terugkeer naar het land van herkomst. De uitgeprocedeerde asielzoekers in het Haagse tentenkamp - zij komen vooral uit Irak - noemen dit aanbod 'niet serieus'. Terugkeer naar Irak resulteert voor hen in geweld, marteling of dood, stellen zij.

Geen conflict
Van der Laan ontkende vanmorgen op Radio 1 dat er een conflict is met Teeven. 'Er wordt teveel verschil gezocht tussen hoe wij erin zitten en hoe de staatssecretaris zijn beleid vormgeeft. Het enige dat wij willen doen, is een bijkomperiode van dertig dagen voor de asielzoekers organiseren. That's it.' Volgens Van der Laan is Teeven op de hoogte van de plannen. 'Hij weet dat dit het beperkte doel is en hij wil ons de ruimte geven voor een humane oplossing.' Volgens de burgemeester moeten de uitgeprocedeerde asielzoekers na de herstelperiode terug naar hun land van herkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden