Amsterdam stuurt ouders ranglijst van beste scholen

Jonge ouders in Amsterdam krijgen vanaf vandaag van de gemeente een brochure toegestuurd, waarin zij kunnen zien wat de beste en slechtste basisscholen zijn. De brochure moet hen helpen bij de schoolkeuze, en de scholen zelf aanzetten tot kwaliteitsverbetering.

AMSTERDAM - In deze Kwaliteitswijzer Basisonderwijs staan alle 204 Amsterdamse basisscholen, met tal van gegevens. Zoals de leerlingenaantalen, het oordeel van de onderwijsinspectie, het aandeel van achterstandsgroepen, naar welk vervolgonderwijs kinderen gaan en hoe de leerlingen scoorden op hun eindtoets en andere tests voor rekenen en taal.


Veel van die gegevens zijn ook via bijvoorbeeld de website van de inspectie beschikbaar, maar voor het eerst presenteert de gemeente nu in samenwerking met de koepel van basisscholen een overzicht dat door burgers als een ranglijst van de beste scholen kan worden gebruikt. Volgens de gemeente heeft onderwijsminister Marja van Bijsterveldt al enthousiast gereageerd.


Ouders met kinderen onder de twee krijgen de kwaliteitswijzer thuisgestuurd, zodat ze de informatie nog kunnen gebruiken voor de schoolkeuze. Alle andere ouders worden geïnformeerd over de brochure, zodat zij de school van hun kinderen kritisch kunnen volgen.


De brochure kan worden gezien als onderdeel van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs, waarmee de Amsterdamse wethouder Asscher probeert af te rekenen met het hoge aantal zwak presterende scholen.


Voor de brochure zijn alle basisscholen ingedeeld in vijf categorieën. Die zijn vooral bepaald door het opleidings- en welvaartsniveau van de ouders. 'Anders krijg je geen eerlijke vergelijking', zegt Herbert de Bruijne, voorzitter van BBO, de koepelorganisatie van de Amsterdamse basisscholen. 'Je kunt niet een school in Geuzenveld in Amsterdam-West vergelijken met een school aan de Herengracht. Die hebben zulke verschillende groepen leerlingen en ouders. Binnen de categorieën kun je wel vergelijken.'


Veel schoolbesturen moesten een drempel over voor zij bereid waren mee te doen, zegt De Bruijne. 'Maar ze weten dat dit de moderne vereisten van transparantie zijn.' Hij is niet bang voor een run op de beste scholen: 'We moeten zorgen voor voldoende goede alternatieven.'


Twijfels zijn er over de leesbaarheid van de brochure. De tabellen staan vol gegevens die voor veel ouders moeilijk op waarde zijn te schatten. Een zwak punt, vindt De Bruijne.


Menno van de Koppel, coördinator van het Amsterdamse ouderplatform OCO, schrok toen hij de brochure onder ogen kreeg: 'Ik dacht: o help! We hadden hem graag willen uittesten, maar dat mocht niet.'


OCO is er niettemin blij mee. 'Het is fantastisch dat je eindelijk kunt vergelijken.' De Bruijne zou er graag ook het ziekteverzuim in willen hebben, Van de Koppel informatie over de lerarenkwaliteit. 'Elke school heeft wel een superjuf. Laten ze aangeven of ze kunnen garanderen dat ieder kind daar minstens een jaar les van krijgt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden