Amsterdam studeert op weren mafia bij aanleg Noord-Zuidlijn

De gemeente Amsterdam gaat bestuderen hoe kan worden voorkomen dat criminele elementen zich meester maken van een gemeentelijke order. Daartoe wordt een proef gedaan met een leveringscontract van goederen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Deze week heeft het college van B en W besloten dat bij de aanbesteding van de Noord-Zuidlijn alle aannemers die in aanmerking komen voor de klus, worden onderzocht op crimineel gedrag. De ervaring ontbreekt echter hoe dat moet. Met het proefproject, waarmee een bedrag van bijna een ton is gemoeid, moet die kennis worden opgedaan.

De gemeente weet nog niet welke levering van goederen als proef wordt gebruikt. Er moet een bedrag van één miljoen gulden mee zijn gemoeid, omdat de levering dan volgens een Europese richtlijn moet geschieden. Alle bedrijven in Europa kunnen zich inschrijven voor de order. Met het onderzoeken van het verleden van buitenlandse firma's is in Nederland geen ervaring opgedaan.

In Nederland is de betrokkenheid van de misdaad bij de bouw klein, zegt de gemeente, hoewel de commissie-Van Traa de bouw, naast transport en horeca, een gevoelige sector acht voor infiltratie door de georganiseerde criminaliteit.

Onderzoek is toch nodig, vindt de gemeente. De aanleg van de Noord-Zuidlijn kost 1,5 miljard gulden. Bij zo'n hoog bedrag mogen Europese bedrijven proberen de opdracht in de wacht te slepen.

Omdat criminaliteit in de bouw in Duitsland en Italië niet onbekend is, bestaat de vrees dat de mafia bij een dergelijk gecompliceerd project wordt binnengehaald.

De bedrijven die zich aanmelden voor de aanleg worden door een nog op te richten bureau Screenings- en bewakingsaanpak onderzocht.

De bedrijven moeten een enquête invullen waar ze gegevens wordt gevraagd over hun verleden. Het bureau adviseert na onderzoek of een bepaalde aannemer in aanmerking kan komen voor de klus.

Over de aanleg van de Noord-Zuidlijn, die Amsterdam-Noord met het zuidelijk stadsdeel verbindt, beslist de raad in het najaar. De aanleg moet in 1997 of 1998 beginnen. Volgens een eerste raming kost het vijf miljoen gulden om te voorkomen dat de mafia zich met de bouw gaat bemoeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden