NieuwsHaga Lyceum

Amsterdam straft medewerker voor bestuursfunctie bij Haga Lyceum

De gemeente Amsterdam wil een medewerker straffen omdat die zijn functie als voorzitter van het omstreden Cornelius Haga Lyceum niet wil neerleggen. De ambtenaar stelt dat hij op een ‘antirechtsstatelijke manier’ door de gemeente is geïntimideerd.

Het gebouw van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte

Dat bleek dinsdag in de Amsterdamse rechtbank. Mohammed Laamimach, die al jarenlang als ICT-adviseur bij de gemeente werkt, vocht daar het besluit aan van de gemeente om de toestemming voor zijn nevenfunctie in te trekken. Het Amsterdamse stadsbestuur vindt dat het voorzitterschap van de Stichting Islamitisch Onderwijs, waar het Cornelius Haga Lyceum onder valt, een onverenigbaar ‘loyaliteitsconflict’ oplevert.

Laamimach – een veertiger met lange baard en hippe outfit – kreeg in 2013 toestemming van zijn werkgever om lid te worden van een schoolbestuur. Omdat hij als ICT-adviseur geen inhoudelijke bemoeienis heeft met onderwijs of onderwijshuisvesting, was er geen sprake van een belangenverstrengeling. Maar later ontstond er op het stadhuis groot ongemak over het feit dat juist een medewerker van de gemeente bestuurder was bij SIO, een schoolbestuur dat de gemeente juist actief tegenwerkte.

Amsterdam stelt nu dat Laamimach destijds niet open was. Hij zou tegenover zijn leidinggevenden hebben verzwegen om welke middelbare school het ging. Ook zou Laamimach zijn leidinggevenden daarna niet ‘proactief heeft geïnformeerd’ over ontwikkelingen bij SIO, ‘zoals van een goed ambtenaar mag worden verwacht’.

‘Ernstige signalen’

De ‘druppel die de emmer deed overlopen’, was de brief die de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in maart naar de gemeente stuurde. Daarin stonden ‘ernstige signalen’ over het Cornelius Haga Lyceum. Zo zou er sprake zijn van antidemocratisch onderwijs en zou de school onder invloed staan van ‘salafistische aanjagers’. ‘De burgemeester heeft het bestuur van het Haga Lyceum toen opgeroepen om op te stappen. En het is dus onwenselijk dat een ambtenaar van diezelfde gemeente besluit te blijven zitten.’

Laamimach verweert zich onder meer met een email uit 2013 waarin hij een medewerker van de gemeente wel degelijk laat weten dat het om een bestuursfunctie bij een ‘islamitische VO-school’ ging. Het verwijt dat er een loyaliteitsconflict is noemt Laamimach, principieel problematisch. ‘Binnen een rechtsstaat moet je toch gewoon een bezwaar- en beroepsprocedure kunnen voeren. Tegen een besluit van de gemeente.’ Daarbij wijst hij er fijntes op dat rechters de afgelopen jaren juist de gemeente Amsterdam hebben teruggefloten bij hun pogingen om de islamitische school tegen te zitten.

Integriteitsonderzoek

Laamimachs nevenfunctie is niet het enige dat de gemeente hem verwijt. Zo loopt er een integriteitsonderzoek omdat hij ongeoorloofd verlof zou hebben opgenomen. ‘Collega’s hadden de indruk dat hij met van alles bezig bleek, behalve werk bij de gemeente’, aldus een manager tijdens de rechtszaal. Daarbij noemde de manager ook dat Laamimach tussen 2011 en 2018 eigenaar was van een kinderdagverblijf wat volgens de manager ‘veel tijd koste’.

Allemaal onzin, reageert Laamimach. ‘Dit wordt er allemaal bij gezocht om mij in kwaad daglicht te stellen en te dwingen het voorzitterschap van SIO op te geven.’ Dat wil Laamimach niet, maar volgens hem is het ook praktisch onmogelijk. ‘De school ligt nu zo onder vuur dat goede kandidaten het echt niet van me willen overnemen.’

Ergens de komende weken beslist de gemeente welke sanctie Laamimach krijgt opgelegd. Maar Laamimachs raadsman liet al wel weten dat hij verwacht dat de gemeente zijn cliënt zal ontslaan en dat zij daartegen een bodemprocedure zullen starten. ‘Daar moet dan ook bepaald worden of die nevenfunctie wel mocht worden ingetrokken. Tot die tijd moet dat besluit worden opgeschort.’

De voorzieningenrechter doet uiterlijk 6 augustus uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden