Amsterdam springt op de bres voor Holland Festival

De Amsterdamse kunstraad vraagt veel meer geld voor het Holland Festival. Het Nationale Ballet reageert gelaten op de scherpe kritiek van de raad....

De Amsterdamse kunstraad stelt voor het Holland Festival te subsidiëren met 2,45 miljoen gulden, twee keer zoveel als het festival had gevraagd. Dat advies staat haaks op het voorstel van de Raad voor Cultuur, die het festival op termijn juist minder rijkssubsidie wil geven.

De Amsterdamse raad adviseert de gemeente verder de subsidie op het Nationale Ballet op te schorten en die op het Stedelijk Museum te verlagen. De raad schrijft dat in zijn advies, het Amsterdamse Kunstenplan 2001 t/m 2004, dat woensdag aan de wethouder van Cultuur, S. Bruines, werd overhandigd.

Het Holland Festival kan een belangrijke aanvulling vormen op het reguliere aanbod, vindt de Amsterdamse kunstraad, maar het kan die ambitie met het huidige budget niet verwezenlijken. Wanneer het festival niet veel meer geld krijgt, moet het worden opgeheven.

Om andere subsidieaanvragers niet te benadelen stelt de raad voor de cultuurbegroting te verhogen met geld voor het Holland Festival. Doet Amsterdam dat niet, dan is er geen geld meer voor het festival. De acht ton die de organistie nu krijgt, heeft de kunstraad binnen het bestaande budget al voor andere kunstinstellingen bestemd. 'We vinden dat het festival niet kan blijven doormodderen, en we dwingen de politiek nu tot een duidelijke keuze', zegt B. Janmaat, algemeen secretaris van de kunstraad.

De Amsterdamse kunstraad levert subtiele kritiek op staatssecretaris Van der Ploeg - die graag wil dat podiumkunsten een breed en jong publiek bereiken - door erop te wijzen dat 'juist het Holland Festival het risico moet willen lopen dat bij programmering van nieuw ongekend aanbod per definitie de publieke belangstelling achterblijft bij het wenselijke'.

Het Nationale Ballet komt er bij de Amsterdamse kunstraad, net als eerder bij de Raad voor Cultuur, slecht af. De raad ziet 'in de huidige artistieke directie niet de toonaangevende choreograaf die Het Nationale Ballet weer zijn status terug zou kunnen geven'. Het Nationale Ballet heeft bovendien een 'visieloos bedrijfsplan' ingediend, op basis waarvan het onmogelijk subsidie kan ontvangen. De raad adviseert de subsidie (bijna 10 miljoen gulden) te reserveren, opdat de Stichting Het Nationale Ballet zich over de situatie kan beraden.

'We verwachten dat onze advisering dermate indringend is dat ze wel móeten reageren', zegt voorzitter T. Boersma van de kunstraad. Maar dat het ballet werkelijk geen subsidie meer krijgt, is onwaarschijnlijk. 'Het is natuurlijk ondenkbaar dat Amsterdam geen Nationaal Ballet meer zou hebben.'

De kunstraad verwijt ook het Stedelijk Museum een 'weinig vertrouwwekkende' beleidsnotitie te hebben ingediend. Het Stedelijk heeft zijn toonaangevende karakter op het gebied van tentoonstellingen al verloren, schrijft de raad, maar lijkt die positie nu ook helemaal niet meer na te streven. De raad heeft zware kritiek op de belabberde organisatie, zowel museaal-inhoudelijk als algemeen bedrijfsmatig, van het Stedelijk en verbaast zich erover dat het gemeentebestuur - dat de raad van bestuur van het Stedelijk vormt - het zover heeft laten komen.

Het Stedelijk Museum had een verhoging van de subsidie met 3,25 miljoen gevraagd, maar krijgt die, als het aan de raad ligt, niet zolang er geen doorwrocht toekomstplan ligt.

De Amsterdamse kunstraad wenst fors meer geld voor kunstinstellingen. Het totale subsidiebedrag zou met ruim 9 procent moeten worden verhoogd tot bijna 154 miljoen gulden. De raad vindt dat Amsterdam op het gebied van de kunsten een flinke achterstand heeft in te lopen, en dat het aan zijn positie als kunstenstad verplicht is meer financiële ruimte te scheppen.

Het geld zou onder meer besteed moeten worden aan de verdieping van het Holland Festival tot een werkelijk vernieuwend, internationaal festival. Dat laatste kan alleen als de gemeente Amsterdam meer geld voor cultuur uittrekt, iets waarop de raad sterk aandringt.

Wethouder Bruines vindt dat de gemeente Amsterdam, door in het programma-akkoord zes miljoen extra te reserveren voor cultuur, al heel veel voor elkaar heeft gekregen.Ze verwacht niet dat er meer is te vinden. Maar de kunstraad is het oneens met de gemeente. Hij vindt dat Amsterdam ten onrechte 1,85 miljoen aan het budget heeft onttrokken om daarmee de nieuwbouw van het Stedelijk Museum, te financieren. Na de verbouwing lopen de exploitatiekosten naar schatting op tot 4,6 miljoen gulden. Daarmee is 'een zware en door de kunstraad als onrechtvaardig ervaren hypotheek op de toename van de kunstbegroting gelegd'.

De Amsterdamse kunstraad heeft over bijna tweehonderd plannen, rijp en groen, geadviseerd, waarin in totaal voor 200 miljoen subsidie is gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden