Amsterdam pakt witte en zwarte scholen aan

De meeste basisscholen in Amsterdam hebben donderdag met de gemeente een convenant ondertekend om het fenomeen zwarte en witte scholen tegen te gaan....

ANP

Zo mogen ouders hun kinderen pas aanmelden vanaf 2 jaar. Nu schrijven autochtone ouders hun kinderen na de geboorte meestal snel in bij een school. Allochtone ouders melden kinderen vaak laat aan en merken dan dat veel scholen al vol zitten.

De afspraken richten zich op 55 basisscholen in gemengde wijken die geen goede afspiegeling vormen van de buurt. Van de 207 scholen in Amsterdam zijn er 42 te wit en 13 te zwart, aldus de gemeente. Trend is dat het aantal witte scholen toeneemt omdat gemengde scholen eerder in ‘te wit’ dan ‘te zwart’ veranderen.

De gemeente wil bij de inschrijving af van de postcodegebieden, die nu een obstakel vormen voor de scholen die zich aan de rand van zo'n gebied bevinden. In plaats daarvan komen kleine en passende ‘voorrangsgebieden’ rond scholen die zijn toegesneden op de buurt. Kinderen uit dat gebied gaan voor bij de inschrijving.

Een autochtoon en een allochtoon kind die samen aanmelden bij dezelfde school, krijgen ook voorrang. Amsterdam zegt de eerste gemeente in Nederland te zijn die met de scholen afspraken heeft gemaakt over aannamebeleid, voorrangsgebied en maximale en minimale schoolgrootte. Het convenant, dat geldt tot juli 2010, tast de onderwijskeuze van de ouders niet aan, stelt de gemeente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden