Amsterdam pakt pooiers Wallen aan

De gemeente Amsterdam gaat de prostitutie op de Wallen verder terugdringen. Nog meer seksexploitanten zullen worden uitgekocht, en aan de regering in Den Haag wordt gevraagd de minimumleeftijd van prostituees te verhogen van 18 naar 21 jaar....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Bovendien vraagt Amsterdam ruimere mogelijkheden om pooiers aan te pakken. Naast het al bestaande verbod op uitbuiting van vrouwen komen er verblijfsverboden voor souteneurs op de Wallen.

Voor dit door burgemeester Cohen zo genoemde ‘barrièremodel’ zal de Algemene Plaatselijke Verordening worden aangepast: in de overlastgebieden wordt het ondersteunen van prostituees – ‘zoals geld aannemen en/of doelloos hangen in de deuropening van een raambordeel’ – verboden.

De bestaande wetgeving (het pooierverbod) is volgens Amsterdam onvoldoende, omdat de daders slechts te vervolgen zijn als er aangifte is gedaan door het slachtoffer. ‘Helaas klopt slechts een op de twintig slachtoffers aan bij de politie’, aldus een schriftelijke toelichting van het stadsbestuur.

Bordeelhouders, escortbemiddelaars en beschermers die door vrouwen worden ingehuurd, mogen in de toekomst alleen nog hun werk doen nadat ze van de overheid een vergunning hebben gekregen.

De gemeente heeft verder nieuwe kandidaten bereid gevonden bestaande seksexploitanten uit te kopen. Eerder dit jaar werd met behulp van woningcorporatie Het Oosten peeskamerverhuurder Charles Geerts uitgekocht. Daarmee daalde het aantal ramen met 13 procent.

De harde aanpak van de prostitutie, na een decennialang gedoogbeleid, volgt op verschillende onderzoeken waaruit is gebleken dat er op de Wallen en andere locaties sprake is van dwang.

‘Vooral gedwongen prostitutie door mensenhandelaren is een ernstig probleem’, schrijven Cohen en zijn wethouders. ‘De drie belangrijkste groepen mensenhandelaars worden gevormd door Nederlandse, Oost-Europese en Nigeriaanse daders.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden