Amsterdam overweegt beroep tegen vonnis rechtbank Lang straatverbod opgeschort

Burgemeester Patijn van Amsterdam heeft besloten de komende tijd geen zogenoemd veertiendaags verwijderingsbevel af te kondigen. Op grond daarvan kunnen drugsverslaafden voor twee weken uit een aantal delen van de stad worden geweerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De gemeente onderzoekt of ze tegen de uitspraak in beroep gaat. Ook bekijkt ze de mogelijkheid om de overlast van drugsgebruikers op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in te dammen. Dit heeft burgemeester Patijn dinsdag gezegd tijdens de vergadering van de commissie bestuurlijke en juridische zaken.

De regeling is bijna vijftien jaar oud. Als verslaafden in bepaalde gebieden overlast veroorzaken en de openbare orde verstoren, mag de politie ze voor acht uur wegsturen. Na herhaald waarschuwen mag dit in drie gebieden van de stad (Zeedijk, metrostation Wibautstraat en een deel van de Bijlmer) ook voor veertien dagen. Wie dat verbod negeert, kan maximaal zes weken celstraf krijgen.

Het acht-uursverbod kan door de beugel, het veertien-dagenbevel echter niet, meent de rechtbank. In het vonnis staat dat de APV de politie mogelijkheden biedt om de overlast aan te pakken. Het bezwaar is dat er dan sprake is van een overtreding en niet van een misdrijf. Er is dan geen hechtenis toegestaan. Patijn wil nu verslaafden die meermalen een acht-uursverbod krijgen opgelegd in voorlopige hechtenis laten nemen.

Binnen twee maanden komt ook de Raad van State met een uitspraak over de verwijderingsbevelen. Advocaat mr G. Hamer heeft om een principe-uitspraak gevraagd. Volgens hem is er sprake van machtsmisbruik. 'Je wordt veroordeeld zonder dat er een rechter aan te pas komt', aldus Hamer gisteren tijdens de zitting bij de Raad van State.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden