Amsterdam opent aanval op corruptie

De gemeente Amsterdam hoopt met een 'operatie die zijn weerga niet kent' de corruptie in het ambtenarenapparaat te bestrijden. Zij heeft daarbij steun gekregen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst....

Wethouder D. Dales kondigde donderdag het offensief aan bij de publicatie van het rapport Correct of corrupt?. Hij zei zich er overigens geen illusie over te maken dat alle fraude en corruptie kan worden voorkomen of bestreden.

De Amsterdamse gemeentelijke diensten werden halverwege de jaren negentig opgeschrikt door meerdere grote fraudegevallen en talloze kleinere corruptiezaken. Daaruit werd duidelijk dat de integriteit bij een fiks deel van het personeel ver te zoeken is.

Het rapport legt bloot dat corruptie nog gemakkelijk de gemeentelijke organisatie kan binnensluipen. Er zijn nauwelijks regels en als ze er zijn, zijn ze vaak niet bij ambtenaren bekend. Ook zijn veel ambtenaren zich niet bewust van hun risicovolle positie. Personeel bij bijvoorbeeld het grondbedrijf en bij boedelbeheer en degenen die zich bezighouden met het verstrekken van vergunningen, krijgen te maken met burgers die er belang bij hebben hen te beïnvloeden. De milieudienst vormt een gunstige uitzondering waar het corruptie betreft.

Om corruptie tegen te gaan, wil Dales dat ambtenaren weer de ambtseed gaan afleggen. Verder moeten er regels komen voor het aannemen van geschenken, het bureau integriteit moet fors worden opgetuigd en het ambtenarenreglement moet zo worden aangepast dat ambtenaren die buiten werktijd over de schreef gaan, ook kunnen worden aangepakt.

Op de dag dat Dales zijn offensief aankondigde, schrijft Het Parool over een gemeenteambtenaar die buiten werktijd de spil blijkt te zijn van een internationale witwas operatie. Met miljoenen guldens zijn panden op de Wallen aangekocht om zwart geld te witten. De ambtenaar kon niet worden ontslagen omdat het ambtenarenregelement dat niet toestaat, bevestigde Dales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden