Amsterdam ontvangt 200 miljoen meer voor KTA dan verwacht

De verkoop van KTA voor het fenomenale bedrag van 700 miljoen gulden levert de gemeente Amsterdam zelf 400 miljoen op....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Van de 700 miljoen moet eerst voor 140 miljoen aan schulden van het kabelbedrijf worden afgelost. Van het resterende bedrag gaat20 procent, ongeveer 110 miljoen, naar de aangrenzende gemeenten Zaanstad, Purmerend, Landsmeer en Ouder-Amstel. Aanvankelijk werd verwacht dat KTA slechts 400 miljoen zou opbrengen. In dat geval zou Amsterdam slechts 200 miljoen ontvangen.

Het consortium van Philips en US West, dat de naam A2000 heeft gekregen, heeft 1450 gulden neergeteld per aansluiting. 'Dat is, gelet op wat er in het verleden is betaald, een absolute topprijs', stelde wethouder F. de Grave (Financiën) van Amsterdam gisteren in een toelichting, een verkapt compliment aan de bank UBS die de hele deal heeft begeleid. Andere kabelbedrijven zijn verkocht voor 1300 tot 1400 gulden per aansluiting.

Amsterdam heeft gelijktijdig weten te bedingen dat het basispakket aan televisie- en radiokanalen niet duurder wordt. Als de nieuwe eigenaren de tarieven met 5 gulden hadden mogen verhogen - 'En dan zouden Amsterdammers nog steeds minder betalen dan gebruikelijk is', aldus De Grave - dan had de verkoop nog eens 300 miljoen extra opgeleverd. Alleen voor de lokale tv-zender AT 5 wordt de maandelijkse bijdrage met 43 cent verhoogd tot 14,85 gulden.

Aanvankelijk wilde de gemeente 10 procent van de aandelen houden om enige controle op KTA te kunnen blijven uitoefenen. De gemeente heeft daarvan afgezien, omdat het met één preferent aandeel, een golden share, vetorecht heeft bij belangrijke beslissingen. Amsterdam krijgt ook een zetel in de raad van commissarissen. Daarnaast worden ook de bevoegdheden van de Amsterdamse Programmaraad, die nu adviseert over het aanbod op de kabel, worden uitgebreid.

De kopers hebben ook beloofd dat de werkgelegenheid met 300 arbeidsplaatsen zal toenemen. Het merendeel daarvan komt terecht in Amsterdam. De Grave verwacht echter dat het kabelnet op korte termijn zodanig wordt gemoderniseerd, dat niet alleen de burgers ervan kunnen profiteren, maar ook het bedrijfsleven. 'Amsterdam moet daardoor nog aantrekkelijker worden als vestigingsplaats.'

De nieuwe eigenaren investeren de komende jaren 300 miljoen om tweewegverkeer mogelijk te maken. Ze hopen in 1997 gewone telefoondiensten te kunnen aanbieden. Volgens Philips' projectleider H. Wolfert zullen de telefoontarieven concurrerend zijn met die van PTT Telecom. Daarnaast wordt gedacht aan diensten als betaaltelevisie, homeshopping, interactieve spelletjes, speciale diensten en video-op-aanvraag.

Philips en Time Warner hebben nu beide de helft van de aandelen in A2000. Als straks een deel wordt verkocht aan de Amsterdamse uitgevers Perscombinatie en De Telegraaf, houden de twee grote aandeelhouders beide evenveel in. Het Amerikaanse mediabedrijf Time Warner, dat bij het begin van de gesprekken betrokken was, heeft uiteindelijk besloten niet in A2000 deel te nemen. Omdat US West een belang van 36 procent in Time Warner heeft, speelt het op de achtergrond toch een belangrijke rol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden