Amsterdam ontslaat radicaliseringsambtenaar Saadia A.-T. en bevestigt 'gesloten cultuur' op afdeling

Saadia A.-T., de Amsterdamse radicaliseringsambtenaar die van corruptie wordt verdacht, heeft 'strafontslag' gekregen bij de gemeente. Uit het lopende integriteitonderzoek is inmiddels gebleken dat Saadia vanuit haar gemeente opdrachten gunde aan een persoon met wie zij een relatie had. Dat schrijft burgemeester Van der Laan vandaag in een brief die hij vandaag de gemeenteraad heeft gestuurd.

Een luchtfoto van de Stopera, het Amsterdamse gebouwencomplex van stadhuis en de opera.Beeld anp

Saadia verzuimde niet alleen de relatie te melden bij haar superieuren, ze zou zelfs namens die persoon een factuur hebben opgesteld die ze vervolgens in haar functie als ambtenaar goedkeurde.

Naast het ontslag heeft de burgemeester ook de samenwerking opgeschort met een aantal 'personen en bedrijven' die bij de antiradicaliseringsaanpak in Amsterdam betrokken zijn. Zowel het interne integriteitonderzoek als het strafrechtelijk door de fraudeofficier loopt nog.

Anderhalve maand geleden maakte de burgemeester bekend dat een medewerker op non-actief was gezet op verdenking van fraude. Al snel werd duidelijk dat het ging om Saadia, een 33-jarige radicaliseringsdeskundige die de status zou hebben van 'rechterhand' van Van der Laan op het gebied van radicalisering. Maar tot op heden bleef onduidelijk hoe de vermeende corruptie door Saadia precies in elkaar zou zitten.

Het nieuws was afgelopen maanden ook aanleiding voor artikelen over het functioneren van de antiradicaliseringsaanpak in de hoofdstad. Verschillende anonieme bronnen stelden, onder meer in de Volkskrant, dat het daarmee niet goed gesteld was. Saadia zou een 'koninkrijkje' hebben waarbinnen alleen haar vrienden baantjes van de gemeente kregen. Daardoor zou het stadhuis de voelsprieten in de wijken steeds meer zijn kwijtgeraakt.

Hoe de rechterhand van Van der Laan van de strijd tegen radicalisering een vriendendienst maakte

Saadia A.-T. klom op tot de rechterhand van burgemeester Van der Laan op het gebied van radicalisering. Nu wordt zij beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Wie is zij? En wat is er in Amsterdam mis bij de strijd tegen radicalisering?

Gesloten cultuur

In zijn brief gaat Van der Laan ook in op die kritiek. Hij bevestigt dat het team radicalisering en polarisatie al langer niet goed draaide, dat de cultuur te gesloten was. Daarop zou hij al in 2015 personele maatregelen hebben genomen en begin dit jaar ook een nieuwe directeur hebben aangesteld. Ook de persoonlijke tekortkomingen van Saadia waren op het stadhuis een punt van aandacht. Zo had zij het eerste halfjaar van 2017 maar liefst zes functioneringsgesprekken met haar leidinggevende, schrijft Van der Laan. Ook kreeg zij in opdracht van de gemeente hulp van een coach om haar werk beter te kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden