Amsterdam oefent zich in Thijssens zwembadpas

'Er hóórden wel gymnastiekpantoffeltjes bij, maar 't voornaamste was toch dat je armen heen en weer gingen.' Zo omschrijft Theo Thijssen in zijn klassieker Kees de Jongen (1923) de zwembadpas....

De zwembadpas is een fenomeen. Kees gebruikt de pas om snel van school naar het zwembad te komen, maar ook om zijn moeder bij te kunnen houden en om op school populair te zijn. Hij vergelijkt het loopje met baaivangen, wat volgens de Van Dale betekent: schaatsachtige bewegingen maken.'

Het Theo Thijssen Museum in Amsterdam organiseert op 16 juni in de Westerkerk en op de Westermarkt de 'Dag van de Zwembadpas'. Daar wordt het loopje van Kees uitgebreid onder de loep genomen. De hamvraag is: hoe rende hij precies?

Mini-lezingen worden gehouden, over de zwembadpas en de turnbeweging van omstreeks 1890, de topografie van de zwembadpas, maar ook de dramaturgie en de ergonomie ervan. Kenners geven een theoretische verklaring.

Het loopje wordt aanschouwelijk gemaakt tijdens de zwembadpaskampioenschappen. Acteurs die ooit Kees speelden, schoolkinderen, prominenten die Kees heten en ter plekke geïnteresseerden doen hun versie van de pas.

Een jury met Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, als voorzitter, beoordeelt de deelnemers op snelheid en stijl. Violiste Vera Beths, het Willem Breuker Kollektief en de Tröckener Kecks, met eigen Zwembadpaslied, ondersteunen de renners muzikaal.

Peter-Paul de Baar, secretaris van de Stichting Theo Thijssen en mede-oprichter van het Theo-Thijssenmuseum, legt uit hoe de dag tot stand kwam. 'Het was een wild idee dat al heel lang leefde bij het museumbestuur en bij medewerkers. Het is bedoeld als grap, maar ook om de tijdloze boeken van Thijssen meer bekendheid te geven.

De Baar benaderde Thijsse-fans, zoals de schrijvers Geert Mak en Gerben Hellinga, om met hen het idee te verwezenlijken.

Het museum betaalt de festiviteit, maar krijgt ook bijdragen van de gemeente en van een aantal bedrijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden