‘Amsterdam negeerde misstanden in moskee’

Kamerlid Brinkman (PVV) haalt uit naar stadsbestuur...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM PVV-Kamerlid Hero Brinkman verwijt de politie en het bestuur van Amsterdam misstanden in en rondom de omstreden El Tawheed-moskee jarenlang te hebben gedoogd en verzwegen.

Brinkman (43) werkte twintig jaar bij de Amsterdamse politie: de laatste zeven jaar, tot november 2006, als wijkagent (buurtregisseur). Hij had regelmatig te maken met de moskee. In de Volkskrant reageert hij op uitlatingen van oud-commissaris Slort, die tegenwoordig werkzaam is op de Nederlandse ambassade in Washington.

Brinkman verbaast zich erover dat Slort ‘pas vorige week’ tijdens een conferentie over de radicale islam vertelde dat het bestuur van de moskee vier jaar geleden tegenover Brinkman en Slort verklaarde van ‘Nederland een islamitische maatschappij’ te willen maken.

Brinkman: ‘Ik hoop dat hij ook gezegd heeft dat al bekend was dat de El Tawheed-moskee gesponsord werd door een Saoedische sjeik, van wie bekend is dat hij direct contact heeft gehad met Bin Laden. Dat die sjeik zelfs deel heeft uitgemaakt van het moskeebestuur. Dat er regelmatig geld uit Frankrijk werd overgebracht.’

Brinkman beweert ook dat het stadsbestuur slap heeft opgetreden tegen de verspreiding van antisemitische teksten door de moskee. Burgemeester Cohen heeft andere herinneringen: ‘Wij hebben een confronterend gesprek gevoerd met de moskee, waarop de teksten zijn weggehaald.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden