Amsterdam moet stad van oh-la-la blijven

Om darkrooms te kunnen legaliseren heeft stadsdeelvoorzitter Anne Lize van der Stoel (VVD) ze eerst illegaal moeten maken (..

de Volkskrant, 19 maart). In het legalisatieproces zal ongetwijfeld een aantal darkrooms sneuvelen. Na het verbod op de regenboogvlaggen en het tegenwerken van de Amsterdam Pride is dit de zoveelste slag die zij de homowereld toebrengt. Hoe kan Amsterdam zo de gay-capital of Europe blijven?

Amsterdam heeft van oudsher veel commerci, recreatieve seks. Dit tolerante Amsterdam is door zijn hoge oh-la-la-gehalte altijd aantrekkelijk voor de toeristen geweest. Echter, in de horecanota schrijft Van der Stoel dat de seksualisering van de horeca ongewenst is. Paaldansen, prostitutie, jerk-off parties en darkrooms worden het slachtoffer van haar kruistocht. Tot nog toe werden darkrooms niet als illegaal beschouwd. De huidige darkrooms worden zeer streng gecontroleerd op brand-en andere veiligheidseisen.

Van der Stoel maakt ze nu opeens illegaal door horecagelegenheden met een darkroom te bestempelen tot seksinrichting en daarna te wijzen op bestemmingsplannen waarin geen ruimte voor seksinrichtingen is. In de Amsterdamse binnenstad zijn immersalleen op de Wallen en rondom de Singel seksinrichtingen toegestaan. Het paaldansen in de Zebra-lounge werd dan ook verboden omdat dit niet zou passen in het bestemmingsplan van de Leidsebuurt. Als het hetero-paaldansen verboden wordt, dan moet bij de buurman ook de homodarkroom verboden. Gelijke monniken, gelijke kappen. Omdat de meeste darkrooms buiten de Wallen liggen, zullen de meeste darkrooms moeten verdwijnen.

Er is ook een oplossing. Beschouw in het vervolg alleen gelegenheden waar betaalde seks aangeboden wordt, als een seksinrichting. Horecagelegenheden die paaldansen of een darkroom als vermaak aanbieden moeten niet anders worden behandeld dan de caf die een biljarttafel hebben. Desnoods geven deze horecagelegenheden met een vignet op de deur aan dat er entertainment voor volwassenen wordt aangeboden. Maar het belangrijkste advies is om niet zo krampachtig te strijden tegen de commerci, recreatieve seks. Er is geen behoefte aan een verdere vertrutting van Amsterdam. De zure Van der Stoel moet eindelijk eens gaan beseffen dat Amsterdam wel een leuke stad is en een beetje ondeugend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden