Amsterdam luidt opgestapte wethouder uit met alle egards

Tjeerd Herrema trok boetekleed aan na hogere kosten en uitstel van Noord-Zuidlijn...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM Een ruiker en drie pakkerds van de burgemeester, gevolgd door drie zoenen elk van al zijn voormalige collega’s: ex-wethouder Tjeerd Herrema (Noord-Zuidlijn) is woensdag in de Amsterdamse raadszaal uitgeluid alsof de nieuwe metro al rijdt.

De PvdA-politicus is twee weken geleden teruggetreden als reactie op de nieuwe kostenoverschrijdingen (300 miljoen) en uitstel (tot 2017 op z’n vroegst) van de Noord-Zuidlijn. Gisteren kwam hij voor de laatste keer naar de raad, voor zijn officiële afscheid.

Zowel burgemeester Cohen als Herrema zelf memoreerde de goede daden die de gesneuvelde wethouder ook op zijn naam bracht. Genoemd werden daarbij de invoering van milieuzones en de kwaliteitstaxi voor het Centraal Station.

Bovenal zou Herrema al het optimisme uit het metroproject hebben verwijderd en vervangen door realisme. Dat deed hij vorig jaar zomer. Vervolgens werd hij achterhaald door de verzakkingen op de Vijzelgracht en de extra strop van 300 miljoen. En ‘het einde is nog niet in zicht’, aldus de ex-wethouder.

Zijn collega Maarten van Poelgeest (GroenLinks) neemt de zaken voorlopig over. Hij vertelde dat er nog een hoop werk moet worden verzet voordat de tunnelboor de grond in gaat. Zoals verwacht kwam Van Poelgeest – medeverantwoordelijk voor het falende toezicht – ongeschonden uit het debat, waarin de raad de vernietigende rapportage van de gemeentelijke ombudsman besprak.

PvdA, VVD en zijn eigen partij hielden hem uit de wind en toen het CDA waagde te suggereren dat Van Poelgeest vorig jaar onverantwoord had gehandeld door de werkzaamheden aan het metrostation Vijzelgracht te hervatten, sommeerde hij het CDA om hem dan ook ‘weg te sturen’. Zo erg was het ook weer niet, aldus het CDA.

Van Poelgeest persisteerde: ‘Als u vindt dat ik onverantwoord handelde, moet u nú een motie van wantrouwen indienen.’ Het CDA reageerde met een wegwuifgebaar en troostte zich met de gedachte dat de kleine oppositiepartij, in de persoon van Maurice Limmen, de voorzitter mag leveren van de gisteren benoemde enquêtecommissie.

Voor 1 juni moet het onderzoek klaar zijn. In de tussentijd bestudeert een commissie onder leiding van oud-minister Veerman (ook CDA) of het miljardenproject nog levensvatbaar is. Dit advies is eveneens voor de zomer beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden