'Amsterdam ligt nog open'

Coalitiepartijen bezweren gemeenteraad dat de kandidatuur van Van der Laan voor burgemeesterschap geen gelopen koers is..

AMSTERDAM De PvdA en de VVD hebben tijdens de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur voor Amsterdam niet onderhandeld over Eberhard van der Laan als nieuwe burgemeester. Dat bezwoeren beide partijen de gemeenteraad, die woensdag de profielschets opstelde voor de opvolger van Job Cohen. De VVD liet weten een eigen topkandidaat naar voren te schuiven.

Vooral het CDA en D66 waren bezorgd dat de zaak al is beklonken. De loftuitingen van PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf voor Van der Laan waren het CDA in het verkeerde keelgat geschoten. Die had Van der Laans kennis van sociale en maatschappelijke onderwerpen en diens vaardigheid als minister geroemd. ‘Een amateurzanger die voor de jury van Idols staat, weet welke kant het opgaat met een dergelijk oordeel’, zei CDA-fractievoorzitter Maurice Limmen.

Oud-minister Van der Laan (PvdA) maakte deze week bekend dat hij burgemeester van Amsterdam wil worden. De PvdA, de VVD en GroenLinks onderhandelen over een nieuw stadsbestuur. Dat wordt naar verwachting volgende week gepresenteerd. Van der Laan was als informateur betrokken bij de onderhandelingen.

Van der Laan gooit hoge ogen, hij voldoet aan veel eisen die de gemeenteraad stelt. De nieuwe burgemeester moet een netwerker zijn, een inspirator met visie, een samenbindende leider, een democraat in hart en nieren en een hoeder van de rechtsstaat. En hij moet ‘aantoonbare affiniteit’ met Amsterdam hebben.

De gemeenteraad benoemde gisteren een vertrouwenscommissie, voornamelijk bestaande uit fractievoorzitters, die de komende tijd in het diepste geheim gesprekken gaat voeren met sollicitanten.

De SP riep vooral niet-politiek actieve kandidaten op te solliciteren. GroenLinks vindt dat Amsterdam recht heeft op een vrouw. De profielschets rept van een vrouwelijke burgemeester, met de toevoeging dat waar van ‘zij’ sprake is, ook ‘hij’ kan worden gelezen.

De procedure die tien jaar geleden werd gevolgd, was een wassen neus, blijkt uit het boek Job Cohen. Burgemeester van Nederland, dat deze maand is uitgekomen. Toen de gemeenteraad het profiel opstelde was binnenskamers al besloten dat het Cohen moest worden. Daarvan had de Amsterdamse PvdA-top premier Wim Kok en Tweede-Kamerfractievoorzitter Ad Melkert overtuigd in de week dat kandidaten werden opgeroepen te solliciteren.

Een handvol belangstellenden schreef een brief, de vertrouwenscommissie van de Amsterdamse gemeenteraad kreeg niet een van hen te spreken. De toenmalige commissaris van de koningin Jos van Kemenade, ook PvdA, vond ze naar verluidt niet eens geschikt voor Landsmeer. Waarschijnlijk zagen zwaargewichten af van een sollicitatiebrief, nadat bekend was geworden dat Cohen ‘in’ was voor Amsterdam.

Of zware kandidaten nu worden afgeschrikt door de kandidatuur van Van der Laan, moeten blijken. In hun voordeel spreekt de verdeling van burgemeestersposten van de grote steden. Tien jaar geleden waren Rotterdam (Ivo Opstelten, VVD) en Den Haag (Wim Deetman, CDA) niet in handen van de PvdA, nu is dat alleen Den Haag (Jozias van Aartsen, VVD).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.