Amsterdam licht burger voor over terreuraanslag

Als eerste stad in Nederland volgt Amsterdam het voorbeeld van Londen en New York: alle burgers worden voorgelicht over wat ze moeten doen in geval van een terroristische aanslag....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Burgemeester Cohen wil eerst nog overleg met het rijk en de drie andere grote steden, maar verwacht in november beide campagnes gereed te hebben; op de begroting is al 750 duizend euro vrijgemaakt. Tevens kondigde hij dinsdag meer oefeningen aan van de hulpdiensten. Nog dit jaar is er een grote ontruimingsoefening in het openbaar vervoer.

Via huis-aan-huis-folders, advertenties, internet en spots op radio en tv krijgt de bevolking een waslijst met tips hoe er in noodgevallen moet worden gehandeld. Dat er een potentiële dreiging heerst van terroristische acties, staat vast, zei Cohen vorige maand ter gelegenheid van de maritieme manifestatie Sail.

De adviezen beperken zich niet tot algemeenheden, zoals vermelding van telefonische noodnummers. Gedetailleerd wordt uitgelegd hoe moet worden gehandeld na een brand, explosie of ‘chemische/biologische incidenten’. Er komt een ‘basic first aid’: wat tedoen bij bewusteloosheid, bloedverlies, brandwonden en botbreuken. Ook staat er wat er van de bevolking wordt verwacht bij evacuatie.

Nog voor november komt een voorstel van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht over voorlichting van gebruikers van het openbaar vervoer. Kern van de boodschap zal zijn geen spullen onbeheerd achter te laten, verdachte zaken onmiddellijk te melden en in geval van crisis nauwkeurig de aanwijzingen van ‘bevoegd personeel’ te volgen.

Dat er desondanks na een aanslag paniek en chaos zullen zijn, is volgens Cohen onvermijdelijk. Hetzelfde gebeurde op 7 juli na de aanslagen in de metro van Londen, de stad die het beste was voorbereid op aanslagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden