Amsterdam legt krakers over de knie

De Amsterdamse gemeenteraad heeft donderdag de kraakbeweging over de knie gelegd. In krachtige termen werden de aanwezige krakers gesommeerd niet langer levensgevaarlijke barricades aan te brengen in te ontruimen panden...

Politiebeelden van recente ontruimingen tonen aan dat in minstens twee gevallen boobytraps zijn aangebracht. Aan de Kerkstraat was eind vorige maand een complete dakconstructie op scherp gezet, die de agenten had kunnen verpletteren. In maart werden in een kraakpand aan de Bilderdijkstraat strategisch geplaatste jerrycans met benzine en gevaarlijke chemische stoffen aangetroffen, die hadden kunnen ontploffen indien er tijdens de ontruiming vonken in waren beland.

Ontkennen
De krakers ontkennen. Tijdens een commissievergadering, waar ze massaal aanwezig waren om burgemeester Cohen en de politie de les te lezen sinds ze worden beschuldigd van poging tot doodslag, noemde een van hen de getoonde politiefoto's ‘absoluut bewerkt in photoshop’ en ‘misleidend’.

Zelf hebben de krakers foto's verspreid waaruit zou moeten blijken dat er met klosjes garen en een transformator voor speelgoedtreinen was gewerkt. De bedoeling was om de politie te trakteren op enkele ludieke stofwolken. En de jerrycans in de Bilderdijkstraat zouden net zo goed in het geniep na de ontruiming door bouwvakkers van de speculerende en in wapens handelende eigenaar kunnen zijn geplaatst.

Overtuigend
De politiefoto's en uitleg van politiecommissaris Schönfeld overtuigden echter alle raadsleden, inclusief die van de kraakvriendelijke PvdA en GroenLinks: de krakers moeten inbinden en ophouden hun eigen glazen in te gooien. ‘Verbijsterend’, noemde PvdA’er De Wolf de politiebeelden. Niettemin, aldus De Wolf, is zijn partij tegen een landelijk kraakverbod, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wenst.

Wie zich het meeste opwond, was burgemeester Cohen. Alle krakers die zich onder naam en toenaam hadden aangemeld als inspreker werden door hem aan de tand gevoeld. Cohen: ‘Waarom laten jullie altijd zo'n ongehoorde puinzooi achter? Wat heeft dat te maken met het bestrijden van leegstand?’

Naamgenoot
Schoorvoetend erkende een kraker, toevallig naamgenoot van de burgemeester: ‘Ik zou het zo niet doen.’ De burgemeester: ‘Dank u, neef!’ Kraker Jan ontweek een antwoord. De woedende blikken van Cohen zeiden voldoende. Veelbetekenend voegde hij er aan toe dat wat hem betreft de aangerichte schade op de krakers zal worden verhaald.

Geschrokken van zoveel tegenwind maakten de krakers een gebaar: de roemruchte kraak in de Korte Leidsedwarsstraat, waar al maanden een wisselend gezelschap uit Oost-Europa verblijft, wordt teruggedraaid. Gisteren werd eveneens een ander pand, aan het Koningsplein, vrijwillig verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden