Amsterdam lager op ranglijst steden

Londen, Parijs en New York mogen dan de meest bezongen steden ter wereld zijn, de place to be is de Canadese stad Vancouver, net voor een reeks van Zwitserse en Duitse steden....

Cool scoort niet voor een hoge plaats in de lijst van meest aangename plekken ter wereld om te leven; goed openbaar vervoer, veiligheid en welvaart zetten meer zoden aan de dijk. In dynamische wereldsteden als Londen, Parijs en New York wil het daar nog wel eens aan ontbreken.

Het organisatiebureau William M. Mercer publiceert vandaag een ranglijst, waarin de kwaliteit van leven in 215 steden in de wereld wordt vergeleken. Vancouver is het nieuwe utopia, de Congolese hoofdstad Brazzaville is het meest verschrikkelijke oord ter wereld.

Van de vooraanstaande steden zakte Amsterdam in vergelijking tot vorig jaar van de tiende naar de twaalfde plaats, Parijs van de

24-ste naar de 33-ste plaats en Londen van plaats 35 naar plaats 40. Gebrek aan punctualiteit bij de publieke voorzieningen en toenemende verkeerscongestie breken deze steden op. 'Parijs had daarnaast te kampen met een hogere criminaliteit en steeg door een orkaan als risicoplek voor natuurrampen', verklaart Yvonne Traber van William Mercer de diepe val van de Franse hoofdstad.

De criteria die William Mercer hanteert voor deze ranglijst, zijn onder meer politieke stabiliteit, sociale omgeving, economische omstandigheden, medische voorzieningen, onderwijsfaciliteiten, nutsvoorzieningen, openbaar vervoer, recreatieve voorzieningen, woonomgeving en milieu. 'Over het algemeen scoort de Derde Wereld dus slecht en de westerse landen goed', aldus Yvonne Traber.

Ze erkent dat de toptien bestaat uit ogenschijnlijk 'saaie steden'. 'Maar Genève en Zürich zijn veel minder saai dan u misschien denkt. We stellen de lijst nu eenmaal samen voor mensen die in het buitenland gaan werken, de expatriates. En er is een verschil tussen wat jonge mensen willen en gezinnen met kinderen.'

Omdat volgens sommigen de lijst te kindvriendelijk zou zijn, heeft William Mercer ook een apart ranglijstje gemaakt van steden met het beste uitgaansleven. Londen en Parijs zijn dan wel in de toptien te vinden, net als Los Angeles - de stad New York is de onbetwiste nummer één. Amsterdam is op die ranglijst overigens pas op de 32-ste plaats terug te vinden.

Ook de Scandinavische steden blinken niet uit met hun uitgaansleven, maar zij beschikken wel over het meest efficiënte openbaar vervoer. 'De steden die hoog scoren, horen betrouwbaar openbaar vervoer te hebben dat zich aan de dienstregeling houdt', aldus Traber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.