Amsterdam laat ook werkenden delen in armoedebestrijding

Niet alleen inwoners van Amsterdam met een bijstandsuitkering maar ook werkenden met een laag inkomen krijgen vanaf komend jaar steun van de gemeente. Amsterdam verruimt de inkomensgrens van de minimaregelingen van 110 procent naar 120 procent van het wettelijk sociaal minimum.

SP-wethouder Arjan Vliegenthart. Beeld anp

De gemeente trekt daarvoor 20 miljoen euro per jaar extra uit, boven op de ruim 60 miljoen euro die al beschikbaar was voor armoedebeleid.

Volgens SP-wethouder Arjan Vliegenthart (werk, inkomen en participatie) gaat eenderde van het extra geld rechtstreeks naar 6.500 kinderen van arme ouders. Ze hebben dankzij de verhoging voortaan recht op onder meer pc's, vergoeding voor schoolboeken en een bijdrage aan de contributie voor sportverenigingen. 'Kinderen betalen zo niet de rekening voor het lage inkomen van hun ouders', zegt Vliegenthart. Naast 5.000 werkenden vallen ook 8.000 pensioengerechtigden, arbeidsongeschikten en chronisch zieken onder de regeling.

Armoede

Op dit moment hebben 83 duizend huishoudens recht op extra voorzieningen. Daar komen er in totaal 15 duizend bij. Begin deze maand bleek uit de Armoedemonitor van het gemeentelijke Bureau Onderzoek en Statistiek van dat 1 op de 5 Amsterdammers in armoede leeft. Vliegenthart: 'Dankzij deze maatregel bereiken we die bijna allemaal.'

Naast de verruiming van de inkomensgrens komt er ook een gratis aanvullend ziektekostenpakket. De identiteitskaart voor burgers met lage inkomens wordt vergoed. Voor ouderen met een minimuminkomen blijft het openbaar vervoer definitief gratis.

Het nieuwe beleid van het Amsterdamse college is onder meer gebaseerd op een onderzoek van bureau Nibud. Daaruit blijkt dat het ook voor huishoudens met een inkomen boven de 110 procent van het sociaal minimum moeilijk is om rond te komen. Een werkend echtpaar met twee kinderen en een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum komt iedere maand 200 euro tekort. Het wettelijk sociaal minimum is 1489,37 euro per maand voor een echtpaar en 1122,55 euro voor een alleenstaande.


Het verhogen van de grens voor inkomenssteun is niet onomstreden. Het kan leiden tot de zogenoemde armoedeval. Wie een uitkering had en een baan krijgt, kan daardoor netto achteruitgaan. Dat komt doordat hij allerlei extra's kwijtraakt zodra hij aan het werk gaat. Rotterdam heeft deze maand juist zoveel mogelijk toeslagen afgeschaft. Volgens Vliegentharts collega Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) worden uitkeringsgerechtigden zo juist gestimuleerd werk te zoeken.

Uit het Nibud-onderzoek blijkt volgens Vliegenthart dat een baan ook met extra steun aantrekkelijk blijft voor arme werkende Amsterdammers. 'Die gaan er juist op vooruit, omdat ze recht krijgen op deze voorzieningen, waarvoor ze dus niet langer zelf hoeven te betalen. Zo komen zij en hun kinderen uit hun isolement. De dikte van je portemonnee mag niet uitmaken of je wel of niet mee doet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden