Update

Amsterdam kwaad op dertig energiebedrijven

De gemeente Amsterdam is kwaad op dertig energiebedrijven die niets melden als ze bij huishoudens stroom en gas dreigen af te sluiten. Energiebedrijven moeten dit aangeven, zodat de gemeente nog kan proberen de huishoudens in de schuldhulpverlening te krijgen om afsluiting te voorkomen.

null Beeld

Wethouder Freek van Ossel (Armoede) noemt het 'volstrekt onacceptabel dat er mensen worden afgesloten van gas en licht zonder dat wij ze kunnen helpen'.

Jonge bedrijven
De gemeente gaat net zo lang op de deur kloppen bij de bedrijven tot ze de gegevens wel krijgt. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om jonge bedrijven. 'De vijf à zes grote gevestigde bedrijven doen keurig mee.'

De gemeente dreigt de dertig kleinere energieleveranciers 'met naam en toenaam te noemen' als ze na een paar weken nog steeds geen gegevens verstrekken. Volgens Ossel verzuimt het kabinet de bedrijven hiertoe te bewegen, en gaat hij daarom zelf over tot actie.

Crisis
Netbeheerder Alliander telde tot en met het derde kwartaal ruim 1850 afsluitingen in de hoofdstad. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 1555. De toename komt in de eerste plaats door de crisis, aldus de gemeente. 'Meer mensen hebben het financieel moeilijk.'

Onlangs liet Liander, de grootste netbeheerder van Nederland, weten dit jaar al 10.000 huishoudens te hebben afgesloten van stroom en gas. Dat komt neer op 4000 meer dan vorig jaar. Volgens Liander zijn er sterke aanwijzingen dat veel mensen moeite hebben met het betalen van de energierekening. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) sprak dinsdag tegen dat het aantal stijgt. De gemeentewoordvoerder van Amsterdam noemde de cijfers over de stijging in de hoofdstad echter 'spijkerhard'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden