Amsterdam krijgt volledig nieuwe Piet: 'Einde zwartepietendiscussie'

Bij de sinterklaasintocht op zondag 19 november in Amsterdam krijgen de bijna 400 pieten een geheel nieuw uiterlijk. Met nieuwe felgekleurde pakken en pruiken van halflang, donkerbruin golvend haar, lijken de pieten voortaan op Spaanse edellieden uit de 16de eeuw. Wat schmink betreft houdt Amsterdam het bij roetvegen.

Zwarte Piet met roetvegen.Beeld anp

De nieuwe kleding en de beperkte schmink moeten het uiterlijk van de pieten zo neutraal mogelijk houden. Op geen enkele manier mogen de pieten nog geassocieerd kunnen worden met mensen uit de tijd van de slavernij. Volgens de organisatie kan iedereen zo 'op een acceptabele wijze' het sinterklaasfeest vieren. De stad hoopt met de nieuwe look de al jaren woedende zwartepietendiscussie eindelijk af te sluiten.

Ineke van Berge - de gepensioneerde hoofdcoupeuse van modeontwerper Frank Govers - en hoofdpiet en theatermaker Midas Meester zijn twee jaar bezig geweest met het nieuwe ontwerp van de kleding. Tientallen schilderijen, etsen en tekeningen werden uitgebreid bestudeerd om een idee te krijgen van hoe een pietenpak en pietenpruik eruit moesten komen te zien. Uiteindelijk komen er zes verschillende soorten pieten. Tijdens de sinterklaasintocht zullen er schoorsteenpieten, dj-pieten, paardenpieten, postpieten, en commandantenpieten door Amsterdam lopen.

Beeld anp

Roetvegen

Vooralsnog pakt Amsterdam het van alle grote Nederlandse steden het radicaalst aan bij de aanpassingen aan het uiterlijk van de pieten. Den Haag houdt het bij roetveegpieten. Zij komen er met meer en minder roet. 'En omdat de ene schoorsteen van binnen schoner is dan de andere, betekent het ook dat iedere piet er anders uit zal zien.' Voor de stad is vooral de onherkenbaarheid van de pieten belangrijk. 'Als kinderen de pieten herkennen is het niet leuk meer voor ze', zegt de woordvoerder van de sinterklaasintocht.

In Utrecht zijn de pieten op een enkeling na roetveegpieten. Er zijn een paar bruingeschminkte pieten tussen de roetveegpieten te zien. Rotterdam wil nog niets zeggen over het uiterlijk van de pieten, dat zal pas op de dag zelf blijken. Ook het Friese Dokkum, waar op zaterdag 18 november de landelijke intocht van Sinterklaas is, wil nog niets over het uiterlijk van de pieten kwijt.

Sinterklaasjournaal

De NPO, die vanaf volgende week maandag dagelijks het Sinterklaasjournaal uitzendt en tevens verslag doet van de landelijke intocht in Dokkum, wil alleen kwijt dat Sinterklaas dit jaar met een 'bont gezelschap aan helpers' naar Nederland komt.

Wat de rol van het 'bonte gezelschap' precies is en hoe de leden daarvan eruit zien, kon een woordvoerder van de omroep nog niet zeggen. De NTR kondigde onlangs aan dat de gekleurde pieten van vorig jaar niet terugkeren.

Bij de gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, zijn nog geen verzoeken binnengekomen om tijdens de landelijke intocht te demonstreren. Voorgaande jaren leidde de figuur van Zwarte Piet tot protesten. Tegenstanders verzetten zich tegen het hulpje van Sinterklaas omdat ze het een discriminerend stereotype vinden. Voorstanders streden juist voor het behoud van de traditionele Zwarte Piet en hekelden de 'overdreven politieke correctheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden