Amsterdam krijgt opvanglocatie met strikt regime voor overlastgevende asielzoekers

Amsterdam krijgt de eerste Nederlandse opvanglocatie voor overlastgevende asielzoekers. In deze aparte opvanglocatie, een zogeheten Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie (EBTL), geldt straks een strikt en sober regime, bedoeld voor asielzoekers die bijvoorbeeld agressief zijn, homo's discrimineren of zich niet aan de huisregels houden.

Lisa van der Velden
Een kamer in een azc in Utrecht. Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant
Een kamer in een azc in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Dat heeft het Amsterdamse college maandag aan de gemeenteraad laten weten. De EBTL-opvang komt in een voormalige penitentiaire jeugdinrichting in Amsterdam-West en wordt waarschijnlijk nog deze herfst in gebruik genomen. In de inrichting is plek voor vijftig 'overlastgevers', afkomstig uit het hele land. Zij kunnen hier maximaal drie maanden verblijven.

De Amsterdamse opvang is de eerste plek waar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) overlastgevende asielzoekers samen gaat opvangen. Op andere locaties in het land komen waarschijnlijk nog een of twee EBTL's.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff kondigde de komst van dit nieuwe type opvang in april al aan. 'Mooi dat we plek hebben gevonden voor 1e aparte opvang voor overlastgevende asielzoekers', twitterde Dijkhoff maandagavond. 'Dank aan Amsterdam en COA.'

Extra handhaving?

In een Extra Begeleidings- en Toezichtslocatie geldt een regime met een dagprogramma en strenge dagregels, maar kunnen bewoners wel gewoon naar buiten. Volgens het Amsterdamse college gaat het om asielzoekers die mensen intimideren, dingen vernielen, homoseksuelen discrimineren, agressief zijn of zich niet aan de huisregels houden, maar nadrukkelijk niet om mensen die psychische problemen hebben of ooit voor een misdrijf zijn veroordeeld.

De gemeente Amsterdam gaat volgende week in gesprek met buurtbewoners, maar laat nu alvast weten extra handhavers in te zetten. Voor meer politie kiest de gemeente niet, aldus een woordvoerder tegen Het Parool. 'Wel zal de wijkagent vaker langskomen. We willen bewoners en bedrijven in de omgeving laten weten dat we het goed in de gaten houden.'

Het COA gaat zelf bepalen wanneer asielzoekers zich schuldig maken aan 'overlastgevend' gedrag. Het moet daarbij proportionaliteit wel scherp in de gaten houden. Volgens Europese richtlijnen mogen de voorzieningen in opvanglocaties namelijk alleen worden beperkt bij grove schendingen van de huisregels, en ernstige vormen van geweld.

'Geen kwestie van rotte appels isoleren'

Homobelangenorganisatie COC pleitte meermaals voor veilige opvanglocaties voor lhbt-vluchtelingen, die in sommige azc's worden uitgescholden, gepest en bedreigd. Het COA en ook veel politici zijn echter mordicus tegen aparte locaties voor kwetsbare asielzoekers. Zij kunnen zich beter vinden in EBTL-locaties, waar daders apart worden gezet, en niet de slachtoffers.

Met het oog op deze slachtoffers noemt VluchtelingenWerk Nederland het 'belangrijk' dat mensen die vluchten voor oorlog en geweld in Nederland een veilige plek vinden. Tegelijkertijd roept dit plan vragen op, vindt VluchtelingenWerk. 'Het gaat niet om asielzoekers die zijn veroordeeld voor een misdrijf, dus hoe gaat het COA vaststellen dat mensen naar deze plek moeten? En hoe lang ze moeten blijven? Bij de uitvoering plaatsen we kritische kanttekeningen.'

Toen het plan voor 'aso-azc's' nog in de kinderschoenen stond, noemde VluchtelingenWerk het 'een slecht idee'. Incidenten in een azc zijn vaak het gevolg van slechte leefomstandigheden, zei de organisatie vorig jaar tegen de Volkskrant. 'Het is geen kwestie van een paar rotte appels isoleren: door nijpende omstandigheden in zulke centra zullen zich geweldsincidenten blijven voortdoen, ook in de reguliere opvang.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden