Nieuwstoerisme

Amsterdam kondigt verbod aan op vakantieverhuur in drie wijken, ‘illegaal’ zegt Airbnb

De verhuur van woningen aan toeristen in Amsterdam wordt in drie wijken van het centrum verboden. Voor alle overige 96 wijken geldt per 1 juli een vergunningenstelsel. Dat heeft wethouder Laurens Ivens (Wonen) donderdag bekend gemaakt.

Beeld Guus Dubbelman

In drie hoofdstedelijke wijken waar de toeristische drukte het grootst is, is vakantieverhuur niet meer toegestaan om het voor de bewoners enigszins leefbaar te houden. Het gaat om de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid, een deel van het grachtgebied tussen ruwweg Amstel en Leidsegracht.

Volgens Ivens ervaart ‘ruim 80 procent’ van de bewoners in stadsdeel Centrum ‘veel of regelmatig overlast door vakantieverhuur’. Dat is gebleken uit onderzoek van de gemeentelijke dienst OIS. Daaruit kwam ook naar voren dat in de drie wijken waarin het verbod straks gaat gelden woningen dusdanig gehorig zijn dat ze niet geschikt zijn voor toeristisch verblijf. 

In Amsterdam worden volgens de gemeente per maand door de verhuurplatforms ongeveer 25 duizend woningen aangeboden aan toeristen. Dat de gemeente nu een vergunningenstelsel gaat invoeren, vloeit voort uit een uitspraak van de Raad van State.

Woningvoorraad

Die bepaalde in januari, in een zaak waarbij een Amsterdamse vrouw in beroep ging tegen een boete omdat ze zich niet aan de lokale meldplicht voor vakantieverhuur had gehouden, dat het verhuren van woningen aan toeristen eigenlijk altijd illegaal is geweest. Zonder vergunning mag er ‘geen woonruimte worden onttrokken aan de woningvoorraad’, zo oordeelde de hoogste bestuursrechter.

In de zomer treedt een wet in werking over toeristische verhuur van woonruimte die gemeenten de mogelijkheid biedt een vergunningenstelsel op te tuigen. Sommige gemeenten, zoals Den Haag, willen deze vorm van verhuur helemaal uitbannen. Zo ver gaat Amsterdam dus niet.

Met een vergunningenstelsel denkt die gemeente beter te kunnen handhaven op specifieke regels (verhuur mag maximaal dertig nachten per jaar, er geldt een meldplicht en woningen mogen maximaal door vier mensen worden gehuurd) die in feite nu ook al gelden.

Het belangrijke verhuurplatform, Airbnb, noemt de plannen van Ivens in een reactie ‘illegaal’. Volgens dat bedrijf is een gemeente niet bevoegd om uitzonderingen te maken op het vergunningenstelsel. Daarbij wijst Airbnb erop dat 95 procent van de woningen die via dit platform worden verhuurd buiten de drie gewraakte wijken liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden