Amsterdam Klezmer band

De band deed zijn 'middle name' weer eens ruimschoots eer aan.

Amsterdam Klezmer Band. 19/1, Paradiso, Amsterdam.

Tournee t/m 25/5. Speellijst op amsterdamklezmerband.com.

In de afgeladen grote zaal van Paradiso vierde de Amsterdam Klezmer Band donderdagavond zijn vijftienjarig bestaan, een gebeurtenis die samenviel met het naar eigen zeggen duizendste optreden van de zevenkoppige formatie, en de presentatie van alweer de tiende cd, het live-album Mokum.


Het moest een feestje worden, en dus was er een heuse MC aangetrokken om de band op de juiste geëxalteerde toon aan te kondigen. Jan Douwe Kroeske vervulde deze rol met verve en probeerde later, bij het aanbieden van het eerste exemplaar van de nieuwe cd aan saxofonist/gangmaker Job Chajes, ook nog een media-event te creëren door iedereen met een camera of mobieltje aan te sporen de gebeurtenis vast te leggen, en vervolgens te delen via Facebook of Hyves.


Voor de band zelf was het optreden in alle opzichten een vriendschappelijke thuiswedstrijd, waarbij niks meer bewezen hoefde te worden. Er was gekozen voor een reeks greatest hits, waarvan er heel wat met gejuich werden ontvangen. Vanwege dit retrospectieve karakter deed de band zijn 'middle name' weer eens ruimschoots eer aan, want het repertoire kenmerkt zich de laatste jaren juist door een sterke toename van het aantal eigen composities, waarbij de voor een klezmer-ensemble ongebruikelijke bezetting met vier blazers een belangrijker vertrekpunt lijkt dan aansluiting bij de joodse traditie.


De Amsterdam Klezmer Band staat erom bekend dat ze zelfs het meest weerbarstige publiek aan het dansen krijgen. Dat is geen geringe prestatie, maar wat de groep echt onderscheidt, is een bijna kameleontisch vermogen zich aan te passen aan de omstandigheden. Je kunt ze op straat neerzetten, in een popzaaltje of in een sjieke schouwburg, elke situatie weten ze naar hun hand te zetten. Bovendien hebben ze door zo lang intensief met elkaar op te trekken een bijna achteloze precisie in het samenspel ontwikkeld waarvan veel collega's alleen maar kunnen dromen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden