Amsterdam klaar voor invoering ov-chipkaart

Donderdag is het zover: in navolging van Rotterdam gaan in Amsterdam de poortjes van de metro definitief dicht. Reizigers kunnen dan alleen nog maar met de ov-chipkaart door de poortjes om met de metro te reizen. Het openbaarvervoerbedrijf GVB is er klaar voor.

ANP

Bijna zeshonderd extra medewerkers en meer dan honderd vrijwilligers moeten er donderdag voor zorgen dat de introductie van de chipkaart soepel verloopt. Toezichthouders houden de veiligheid op de stations in de gaten, promotiemedewerkers informeren de reizigers via folders over het sluiten van de metropoortjes en gastvrouwen en -heren helpen mensen bij de poortjes en de kaartautomaten.

‘Het is natuurlijk spannend, maar we zijn al lang en breed met deze dag bezig. We zetten enorm veel mensen in om de introductie te begeleiden’, zo zei een woordvoerster van het GVB. Daarnaast staan donderdag op 35 plaatsen in de stad extra mobiele verkooppunten voor de chipkaart.

Rotterdam had op 29 januari van dit jaar de landelijke primeur van het afschaffen van de strippenkaart in de ondergrondse. ‘We hebben goed naar Rotterdam gekeken en daarvan geleerd’, aldus de woordvoerster. Zo heeft Amsterdam de toegangspoortjes naar de metro niet al eerder ineens afgesloten, maar heeft het GVB de afgelopen tijd langzaam maar zeker steeds meer poortjes dichtgedaan voor reizigers die met een strippenkaart reisden.

De woordvoerster: ‘Daarnaast hebben wij nu het voordeel dat meer mensen dan in Rotterdam de kaart al gebruiken, omdat ook in de bussen van Arriva en Connexxion de ov-chipkaart geldig is.’ De rijen bij de verkooppunten van de chipkaart zullen daarom mogelijk korter zijn dan bij de introductie in de havenstad.

Dankzij de uitgebreide voorbereiding ziet het GVB, ondanks de licht voelbare spanning, de introductie van donderdag met vertrouwen tegemoet. ‘We zijn op alles voorbereid.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden