Amsterdam is 55 miljoen euro 'kwijt'

Amsterdam is nog op zoek naar een bedrag van 55 miljoen euro. De gemeente is dit geld nog niet tegengekomen tijdens het opschonen van de boekhouding. De stad is bezig om 44 verschillende administraties samen te voegen tot één centrale administratie.

De raadzaal van de gemeente Amsterdam. Beeld anp
De raadzaal van de gemeente Amsterdam.Beeld anp

De hoofdstad houdt hierdoor rekening met een tekort van 8,7 miljoen euro op de stadsbegroting dit jaar. Voordat het geld zoek raakte, ging de stad juist uit van een begrotingsoverschot van ruim 40 miljoen. Het stadsbestuur verwacht overigens het geld volgend jaar weer 'terug te vinden'.

Het budget voor de bedrijfsvoering bedraagt in totaal 1,3 miljard euro. Daarvan is 95 procent uitgeplozen en in dezelfde éénvormige boekhouding ondergebracht. De 55 miljoen euro moeten de boekhouders dus nog ergens terug zien vinden in een van de potjes.

Hoe kon dit gebeuren?

Jarenlang waren de financiën in de hoofdstad een zootje. Een onderzoek daarnaar moet voorkomen dat dat ooit weer zo uit de hand loopt. Zes vragen over de financiën van Amsterdam (+).

Chaotische begroting

Amsterdam brengt de gemeentelijke financiën op orde na een kritisch rapport van adviesbureau PwC en enkele foutieve betalingen. Daartoe is ook in januari een grote reorganisatie doorgevoerd en kent de gemeente Amsterdam voor het eerst één begroting, in plaats van zestien verschillende.

De opvallendste blunder die de gemeente heeft gemaakt, was het uitkeren van 188 miljoen euro aan woonlastentoeslag in plaats van 1,8 miljoen euro. Het grootste gedeelte van dit bedrag is overigens weer teruggevorderd, maar nog steeds is anderhalf miljoen euro daarvan zoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden