Amsterdam helpt gemeenten Angels te weren

Amsterdam zal gemeenten waar de uit de stad verjaagde Hells Angels willen neerstrijken desgewenst helpen de motorclub te weren. De Angels moeten vandaag hun 'Angel Place' in Amsterdam-Oost verlaten. Zij hebben nog geen nieuw clubhuis. In Amsterdam zijn ze niet meer welkom.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAAP STAM

AMSTERDAM - De Angels zouden kunnen worden geweerd op grond van de Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Die maakt het mogelijk vergunningen te weigeren als de kans bestaat dat de aanvrager de vergunning wil gebruiken om misdrijven te plegen.

In zijn jarenlange strijd tegen de Angels heeft Amsterdam veel informatie vergaard. De gemeente hoefde die niet te gebruiken, omdat het juridisch gevecht uitmondde in het gewenste vertrek van de motorclub. Over welke informatie Amsterdam beschikt, wil een woordvoerder niet zeggen. De Angels worden geregeld in verband gebracht met drugshandel en witwassen.

Amsterdam heeft veel ervaring met de bestuurlijke strijd tegen de georganiseerde misdaad. Vijftien man is er dagelijks mee bezig, verdeeld over het Bibobteam en het Van Traa-team.

Het Van Traa-team, opgericht om de criminele infrastructuur in de legale bovenwereld te bestrijden, volgt geldstromen over de hele wereld. Het is gespecialiseerd in het ontrafelen van mistige organisatiestructuren en het ontmaskeren van stromannen.

Kleine gemeenten hebben geen of nauwelijks ervaring met de Wet Bibob. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft zijn collega's in de omringende gemeenten hulp, advies en informatie aangeboden bij 'het langs bestuurlijke route beoordelen van vergunningsaanvragen'. Daarbij is ook gesproken over de motorclub.

Van der Laan heeft minister Ivo Opstelten (Justitie) hetzelfde aanbod gedaan voor de rest van het land. Hulp uit Amsterdam zou welkom kunnen zijn bij het weren van vechtsportgala's. Organisatoren keren Amsterdam de rug toe nu het de mogelijkheid om de gala's te weren in de algemene plaatselijke verordening heeft opgenomen.

De Hells Angels zitten op de eerste rij bij deze freefightgala's, door Van der Laan omschreven als 'netwerkbijeenkomsten van de georganiseerde misdaad'. Op verzoek van Amsterdam heeft staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) de wet Bibob verruimd zodat deze ook kan worden gebruikt bij de vechtgala's. Gemeenten die zijn vergeten hun verordening aan te passen, kunnen rekenen op Amsterdam als zij dat alsnog willen doen.

Na vijftien jaar juridische strijd moeten de Hells Angels hun terrein in Amsterdam verlaten. De gemeente wil er woningen bouwen. De rechter heeft de gemeente veroordeeld tot het betalen van een onteigeningsvergoeding. Deze is vastgesteld op vier ton.

De club had in de jaren zeventig 590 vierkante meter gekregen op een industrieterrein tegenover de Bijlmerbajes. In de loop der jaren breidden de Angels hun terrein illegaal uit tot 5.000 vierkante meter.

De verwachting is dat de Angels in de buurt van Amsterdam willen blijven. Ze hebben 'Amsterdam' op hun jacks geborduurd en sommigen hebben het op hun rug laten tatoeëren. 'Dan kunnen ze moeilijk verkassen naar Zutphen of Harlingen', aldus een betrokkene.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden