Amsterdam geeft koninginnenacht herkansing

Burgemeester Cohen van Amsterdam is er allesbehalve gelukkig mee, maar de hoofdstedelijke koninginnenacht wordt wellicht in ere hersteld. Cohen kent de consequenties van het besluit dat de gemeenteraad woensdag nam: 'Dat wordt op 29 april een enorme puinhoop.'..

Een meerderheid van de raad wuifde de bezwaren van Cohen weg. 'Laten we het gewoon weer eens proberen', aldus fractieleider Van Poelgeest van GroenLinks.

Cohens voorganger Patijn maakte in 1996 een einde aan het fenomeen, omdat de nachtelijke festiviteiten in de aanloop naar Koninginnedag volstrekt uit de hand waren gelopen. Elk jaar werd het erger: overmatig drankgebruik, wildgroei op de vrijmarkten en ongekende hoeveelheden afval.

Volgens Cohen is er geen enkele garantie dat het volgend jaar beter zal gaan. Dat een stad als Utrecht wel zonder problemen koninginnenacht viert, zegt niets. Cohen: 'Daar staan tien biertaps op straat. Alleen voor de binnenstad van Amsterdam hebben we aanvragen voor 320 taps. Als dan ook nog eens de buurten gaan meevieren, kunnen we uitrekenen wat voor rotzooi het wordt.'

Cohen liet na afloop van de vergadering weten dat het allerminst zeker is dat de koninginnenacht doorgaat. Hij zei dat hij als bestuurder verantwoordelijk voor de openbare orde er nog eens naar zou kijken.

Het hoofdstedelijk Oranjecomité is overigens alvast begonnen met de voorbereidingen. Een van de onderdelen zou een parade moeten zijn, aangevoerd door een verklede Cohen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden