NIEUWSvakantieverhuur

Amsterdam gaat vergunningen invoeren voor vakantieverhuur via Airbnb

De gemeente Amsterdam gaat een vergunningenstelsel optuigen voor vakantieverhuur van woningen in de stad. Dit laat wethouder Laurens Ivens weten in een brief aan de gemeenteraad.

Overdracht sleutel van een via Airbnb verhuurd Amsterdams appartement.  Beeld null
Overdracht sleutel van een via Airbnb verhuurd Amsterdams appartement.

Het nieuwe vergunningenstelsel zal ervoor zorgen dat de gemeente Amsterdam scherper kan handhaven en het aanbod aan vakantieverhuur in de hoofdstad transparanter wordt. De introductie van vergunningen moet onder meer het verdwijnen van de meldplicht in de hoofdstad ondervangen.

Amsterdam loopt hiermee vooruit op landelijke regelgeving die waarschijnlijk vanaf de zomer van kracht wordt. De Tweede Kamer zal zich buigen over een nieuwe Wet op toeristische verhuur om de wildgroei aan vakantieverhuur te beteugelen.

Op dit moment verkeert de vakantieverhuur in de hoofdstad nog in een juridisch schemergebied. Onlangs deed de Raad van State een uitspraak waarbij het Amsterdamse beleid op losse schroeven kwam te staan.

De Raad behandelde een zaak van een vrouw die een boete van de gemeente aanvocht. Omdat zij niet had voldaan aan de zogeheten meldplicht, legde de stad haar een boete van 6 duizend euro op. Dit bestreed zij. De hoogste bestuursrechter in Nederland stelde de vrouw in het gelijk en oordeelde dat de gemeente deze meldplicht nooit had mogen invoeren.

Woningonttrekking

Een bijkomstigheid van de uitspraak was dat de Raad oordeelde dat niet alleen de meldplicht, maar het volledige beleid in strijd was met de Huisvestingswet. De letter van de wet schrijft namelijk voor dat iedere vorm van vakantieverhuur geldt als woningonttrekking en daarom een vergunning vereist. Geen enkele Nederlandse gemeente heeft zo’n vergunningenstelsel, en Amsterdam ook niet.

De beperkte mate waarin de stad vakantieverhuur toestond, namelijk maximaal dertig dagen en aan maximaal vier mensen per nacht, is een vrijstelling waar de wet geen ruimte voor biedt. De gemeente was ‘verrast’ door de uitspraak en is zich na de aanvankelijke verwarring gaan beramen op een oplossing.

Het college had aanvankelijk zijn hoop gevestigd op een nieuwe Wet toeristische verhuur, die voor de zomer door de Tweede Kamer behandeld zou worden. De kans dat deze wet voor het zomerreces (1 juli) door de Kamer komt, wordt echter zienderogen kleiner, omdat verschillende politieke partijen aanvullende vragen hebben gesteld.

Vanwege ‘juridische zekerheid en duidelijkheid voor de burger’ is er nu gekozen voor een vergunningenstelsel. Dit biedt ook een manier om de meldplicht weer in te voeren door deze aan de vergunning te koppelen, schrijft wethouder Ivens aan de Amsterdamse gemeenteraad. 

Hoe het stelsel er precies uit gaat zien, wordt nu nog onderzocht. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de kans aanzienlijk is dat bepaalde voorwaarden die eerder golden, zoals de dertigdagenregel, blijven staan. ‘Het is ook een manier om de situatie te herstellen.’

Waarom heeft de gemeente niet eerder een vergunningstelsel ingevoerd? ‘Amsterdam heeft gepionierd met beleid qua vakantieverhuur. Een vergunningstelsel vereist een enorme organisatie. Zowel van ons als van de burger: straks moet je ook een vergunning aanvragen als je slechts een weekend je huis verhuurt. Het zorgt voor meer regeldruk die we tot nu toe konden vermijden.’

Parallel aan het invoeren van de vergunningen zal de gemeente blijven handhaven waar ze dat noodzakelijk acht. Dit gaat om vakantieverhuur van langer dan dertig dagen en aan meer dan vier personen. De meldplicht is afgeschaft en de gemeente heeft 400.000 euro aan openstaande boetes kwijtgescholden. Ook werkt het college verder aan zijn plan om buurtverboden voor vakantieverhuur in te voeren.

Lees meer over de uitspraak van de hoogste bestuursrechter die vakantieverhuur op losse schroeven zet

De uitspraak van de Raad van State verraste vriend en vijand. Want betekende dit nu dat vakantieverhuur eigenlijk illegaal is?

Gemeente, advocaten en verhuurders zagen zich geconfronteerd met een juridisch labyrint, waar nu enige duidelijkheid in lijkt te ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden