NieuwsPreventief fouilleren

Amsterdam gaat preventief fouilleren om wapenbezit jongeren te beteugelen

In de strijd tegen het toenemende wapenbezit en -gebruik door jongeren gaat Amsterdam preventief fouilleren. Met kleinschalige, gerichte en tijdelijke acties in de omgeving van scholen wil de politie het groeiende aantal incidenten, vooral steekpartijen, terugdringen.

Hoofdcommissaris van politie Frank Paauw, burgemeester Femke Halsema en waarnemend hoofdofficier van Justitie John Lucas bij de presentatie van de Amsterdamse criminaliteitscijfers over 2019.Beeld ANP

Hele buurten afsluiten om preventief te fouilleren, zoals tien jaar geleden gebeurde, wil burgemeester Femke Halsema niet. ‘Dat leidde tot vervelende situaties, leverde weinig op en legde een groot beslag op de politie’, zei ze maandag bij de jaarlijkse presentatie van de Amsterdamse criminaliteitscijfers.

Hoewel harde data ontbreken, heeft hoofdcommissaris Frank Paauw de stellige indruk dat veel jongeren wapenbezit (en soms ook wapengebruik) als iets ‘normaals’ zijn gaan beschouwen. Dat kreeg hij te horen van jongerenwerkers en wijkagenten. Paauw spreekt van een ‘straat- en jongerencultuur’ waarbij het klikken over wapens bij de politie uit den boze is.

Kluisjescontroles

‘Dat maakt het ook moeilijk om er echt greep op te krijgen’, zei de hoofdcommissaris maandag. Paauw steunt het initiatief van veel scholen om meer kluisjescontroles uit te voeren. ‘Maar het probleem speelt echt niet alleen bij scholen. We gaan ook tijdelijk fouilleren op andere plaatsen waar veel jongeren samenkomen.’

Amsterdam trok een half jaar geleden al aan de bel over het toenemende aantal steekincidenten met jongeren als daders en slachtoffers. Inmiddels is het wapenbezit onder jongeren haast tot nationale discussie uitgegroeid. Verscheidene burgemeesters pleitten voor een aanpassing van de Wet wapens en munitie om bijvoorbeeld ook het bezit van kleine, opvouwbare messen strafbaar te stellen.

Naar aanleiding van alarmerende berichten over incidenten met jongeren opperde de Amsterdamse hoofdcommissaris vorige week dat een nieuwe discussie over preventief fouilleren nodig is. Dat middel ligt gevoelig omdat het gevaar van etnisch profileren op de loer ligt.

Berichten dat Paauw daarover een meningsverschil heeft met burgemeester Halsema spreekt hij tegen. ‘Tussen wat de burgemeester wil en de politie zit helemaal geen licht.’ Halsema beklemtoonde maandag dat zij niet per definitie tegen preventief fouilleren is. ‘Bij de voetbalwedstrijd Ajax – Juventus hebben we het ook gedaan.’

Meer straatroven

Na jaren van dalende criminaliteitscijfers is het aantal geregistreerde misdrijven in Amsterdam vorig jaar nagenoeg gelijk gebleven aan dat van 2018. Het aantal straatroven nam toe en zijn er ook meer overvallen gepleegd, waar tegenover staat dat het aantal woninginbraken vorig jaar opnieuw verder is teruggelopen.

Bij het feit dat de daling van criminaliteit stokt terwijl landelijk sprake is van een lichte stijging passen relativerende woorden, zeggen politie, justitie en burgemeester Halsema. Het aantal misdrijven is namelijk nog steeds aanzienlijker lager dan tien jaar geleden. Ook maken ze de kanttekening dat op een aantal terreinen de aangiftebereidheid niet groot is. Zo blijven veel slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld buiten beeld.

Politie en justitie hebben ook grote zorgen over allerlei vormen van cybercriminaliteit. Ook hiervoor geldt dat de aangiftebereidheid gering is. ‘We schatten die op 5 tot 8 procent’, zei waarnemend hoofdofficier van justitie John Lucas maandag.

Lees verder over criminaliteit onder jongeren

Naar aanleiding van een aantal steekpartijen onder jongeren pleiten burgemeesters voor een messenverbod. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid vindt echter dat de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden biedt om het probleem aan te pakken. Wie heeft er gelijk?

Steeds meer minderjarige jongeren stappen in de misdaad, zo blijkt uit de jaarcijfers van de nationale politie. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar flink toe.

Drachten rouwde begin dit jaar om het overlijden van Roan (16), die werd neergestoken ‘om een tientje’. Opnieuw een steekincident onder jongeren. Is dat toeval?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden