Amsterdam gaat kijken of drukke plekken extra beveiligd moeten worden

Amsterdam gaat onderzoeken of er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen op drukke plekken in de stad. Er wordt onder andere gekeken naar beveiliging van de inritten van de Kalverstraat. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM) met ondernemers na de recente aanslagen in Spanje.

De Amsterdamse Kalverstraat.Beeld ANP

Doordat terroristen steeds vaker gebruikmaken van een voertuig bij het plegen van een aanslag, neemt volgens burgemeester Van der Laan de 'voorstelbaarheid dat dit ook in Amsterdam gebeurt verder toe'.

Van der Laan schrijft dit aan de gemeenteraad. Dat risico leidt volgens hem begrijpelijkerwijs tot zorgen onder Amsterdammers en ondernemers, die de driehoek deelt. De aanslagen met voertuigen maken volgens Van der Laan duidelijk dat alle drukke plekken in grote steden een voorstelbaar doelwit zijn, vooral als het plaatsen zijn van een internationaal symbolische waarde.

Hij benadrukt echter dat er geen concrete informatie is over een aanslag en dat deze stap past in het huidige, substantiële dreigingsbeeld. De hoofdstad trof al eerder diverse zichtbare en onzichtbare maatregelen. De driehoek kijkt naar drempelverhogende maar proportionele maatregelen, waarbij het normale leven zo veel mogelijk moet kunnen doorgaan. Het type kan per locatie verschillen.

Angst Kalverstraat

Na de aanslag in Barcelona, waar een busje op de Ramblas dertien mensen doodreed, zit de schrik er bij de Amsterdamse winkeliers goed in. Hoe weerloos is de stad bij ons? De ondernemers willen paaltjes of blokken. Maar zijn betonblokken wel de oplossing? Lees deze reportage van verslaggever Iris koppe over de ongerustheid in de Amsterdamse Kalverstraat.

Aanslag

De komende weken wordt nader uitgewerkt welke locaties hiervoor in aanmerking komen. Overigens is volgens Van der Laan met extra maatregelen een aanslag nooit uit te sluiten. 'Bovendien is het onmogelijk en onwenselijk om op alle drukke plekken dergelijke maatregelen te nemen. Daardoor zou de stad verlamd raken.'

De ondernemers reageren verheugd op de uitkomst van het gesprek. 'We gaan samen aan de slag, en dat moet binnen een paar weken leiden tot concrete plannen voor het plaatsen van fysieke barrières', zo lieten ze vrijdag weten.

Commentaar

Doelwitten als de Ramblas kent Nederland ook, maar onze bestuurders blijven in de sluimerstand. Nederland blijft achter als het gaat om verscherpte bewaking. Lees dit Volkskrant-commentaar van Opinie-redacteur Hans Wansink.

Ook de Dam wordt gezien als een van de risicoplekken in Amsterdam.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden