Amsterdam gaat alle kraakpanden ontruimen

Amsterdam gaat alle kraakpanden ontruimen, maar wel in volgorde van urgentie. Als eerste zullen panden worden ontruimd die zijn gekraakt terwijl ze feitelijk nog in gebruik waren, en panden waarvan de bewoners grote overlastveroorzaken....

Van onze verslaggever Gerard Reijn

De ontruimingen beginnen in oktober. Tot nu toe reserveerde Amsterdam drie dagen per jaar voor ontruimingen, dat wordt verdubbeld tot zes.

Dat hebben burgemeester Van der Laan, hoofdofficier van justitie Bolhaar en hoofdcommissaris Welten maandag afgesproken. Amsterdam is de eerste stad die een uitgewerkt antikraakbeleid presenteert.

Maar het beleid zegt ook iets over andere steden. Een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zegt: ‘Er is maar één OM. Dus wat in Amsterdam wordt gezegd, zal ook grotendeels gelden elders in het land.’

In Amsterdam gaat het volgens Van der Laan om rond tweehonderd panden. De antikraakwet, die vrijdag van kracht wordt, maakt kraken strafbaar. ‘Die wet moet worden uitgevoerd’, zegt Van der Laan.

De hoogste prioriteit krijgen panden die gekraakt werden terwijl ze in gebruik waren. Dit soort ontruimingen was tot midden vorig jaar gewoon, totdat de Hoge Raad stelde dat ook voor deze ontruimingen een gerechtelijk bevel nodig was. Ook panden met veel overlast krijgen de hoogste prioriteit. De middencategorie wordt gevormd door panden die gekraakt zijn nadat ze een jaar leeg hadden gestaan, maar waarmee de eigenaar plannen heeft. De laagste prioriteit is voor panden waarvoor de eigenaar geen concreet plan kan overleggen.

Van der Laans voorganger, plaatsvervangend burgemeester Lodewijk Asscher, vond dat de nieuwe wet niets oplost. Kijkt Van der Laan daar anders tegenaan? ‘Het is niet aan mij om een mening over die wet te hebben, maar om hem uit te voeren.’ Van der Laan sluit niet uit dat de gemeente van sommige gemeentelijke kraakpanden geen aangifte zal doen. Want krakers hebben ook een positieve invloed gehad, zegt hij, ‘met name op het culturele leven’.

Het OM stelde in juni nog: ‘We gaan niet ontruimen voor leegstand.’ Ook toen was de antikraakwet al aangenomen. Die verklaring leidde tot felle debatten in de Tweede Kamer. Hoofdofficier Bolhaar bevestigt dat het beleid nu anders is: ‘Uitgangspunt is nu: ontruiming.’ Dat niet alle panden worden aangepakt, is alleen maar vanwege een capaciteitsprobleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden