Amsterdam Expo failliet ondanks hoge bezoekersaantallen

Torenhoge bezoekersaantallen en tentoonstellingen van wereldformaat, en toch sluit Amsterdam Expo haar deuren. Op de Zuidas is de expositieruimte niet levensvatbaar.

Jelmer Luimstra en Merel Buiting
Amsterdam Expo op de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam. Beeld anp
Amsterdam Expo op de Zuidas, het zakencentrum van Amsterdam.Beeld anp

De teloorgang dreigde al een tijdje, maar woensdag bleek de strijd van Peter Tabernal, directeur van expositieruimte Amsterdam Expo op de Zuidas, definitief gestreden. Tabernal probeerde de afgelopen weken financiering te werven bij diverse partijen, doch slaagde daar niet in.

Tabernal zegt bezig te zijn een akkoord te sluiten met schuldeisers in de hoop het faillissement op een nette manier af te wikkelen. Amsterdam Expo opende in 2012 succesvol met Body Worlds, een anatomietoonstelling die echte mensenlichamen en menselijke organen toont.

Door een grote variëteit aan reizende exposities neer te zetten, vaak afkomstig uit het buitenland, hoopte Tabernal 330 duizend bezoekers per jaar te trekken. Dat blijkt een verkeerde inschatting. Hoewel de tentoonstellingen Pixar (2013) en Titanic (2013-2014) beide ruim 130 duizend bezoekers trokken en Toetanchamon (2012-2013) zelfs goed was voor 178 duizend bezoekers, kon de expositieruimte het hoofd niet boven water houden.

Volgens Tabernel kwam hij jaarlijks enkele tienduizenden bezoekers tekort en was de inkoopprijs van de exposities te hoog. 'Daar kun je niet op afdingen.' Het faillissement is ook het gevolg van de ongelukkige locatie, meent de directeur. Amsterdam Expo is gevestigd aan de Zuidas, een zakencentrum met veel banken en advocatenkantoren. De expositieruimte kreeg deze plek toegewezen door de gemeente Amsterdam.

Het idee was dat door de aanwezigheid van Amsterdam Expo ook andere publiekstrekkers zich op de Zuidas zouden vestigen. Die moest zo een nieuwe culturele hotspot worden. 'Het gebied moest levendiger worden,' zegt Tabernal, 'Maar dat gebeurde niet. Wij bleven de enige culturele trekpleister.'

De gemeente Amsterdam betreurt het faillissement. 'We vinden het erg vervelend en jammer', zegt de woordvoerder van Kajsa Ollongren, de wethouder van Cultuur. 'Maar het is niet zo dat we er om die reden dus maar geld in steken. Een initiatief moet zelf ook levensvatbaar zijn.'

Op 1 maart sluit de expositieruimte haar deuren. Zes medewerkers komen op straat te staan, van wie volgens Tabernal al drie een andere baan aangeboden hebben gekregen.

De tentoonstelling Body Worlds op het Damrak in Amsterdam, die ook is opgezet door Tabernal, staat volgens hem los van het faillissement.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden