Amsterdam bouwt stadswijk zo groot als Haarlem in Westelijk Havengebied: 40 tot 70 duizend woningen

In het Westelijk Havengebied bouwt Amsterdam de komende decennia aan een ongekend grote stadswijk. Er moeten net zoveel woningen komen als er op dit moment in Haarlem staan.

Het Westelijk Havengebied. Beeld anp

Dat maakte het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders donderdag bekend. Naast de 40 tot 70 duizend woningen die er in Haven-Stad zijn gepland, komt er genoeg bedrijfsruimte bij om zo'n 50 duizend Amsterdammers van werk te voorzien. In combinatie met nieuwe parken en sportvelden moet een moderne 'woon-werkwijk' ontstaan. 'Het is echt een uniek project', zegt verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD). 'Het wordt een wijk in een industrieel gebied, met een rauw randje en aan het water.'

Extra verbindingen

De omvang van het plan is zeker uniek. Gemeten in het aantal woningen is de wijk bijna vier keer zo groot als de uitlegwijk IJburg en dik twee keer groter dan Leidsche Rijn. De plannen voor Haven-Stad werden eerder dit jaar al ter inspraak voorgelegd. Na overleg met onder meer bedrijven in de haven heeft het stadsbestuur besloten ze nu door te zetten.

Volgend jaar begint de eerste fase van de ontwikkeling, zo is de planning. Rondom station Sloterdijk zullen er binnen tien jaar zo'n tienduizend woningen bijkomen. Daarna kan de bouwproductie alleen op gang blijven als de stad nieuwe metro- of lightrailverbindingen krijgt. Van der Burg: 'Het autoverkeer bij de ringweg in West loopt nu al vaak vast, dus de wegen zouden het niet aankunnen als de bewoners van Haven-Stad ook massaal in de auto stappen.' Voor zulke investeringen is geld uit Den Haag nodig en de kans dat dat er ook snel komt, lijkt aanzienlijk. In het regeerakkoord zegt het kabinet extra investeringen in stedelijk openbaar vervoer toe.

Industrie

De transformatie van het Haven-Stad krijgt in de planning van de gemeente pas echt vaart na 2029. Vorig decennium sloot de stad namelijk een convenant met het Havenbedrijf en drie grote industriële bedrijven in het gebied, om tot 2029 in een groot deel van het havengebied geen nieuwe woningen te bouwen. De industrie mag bovendien contractueel nog tot 2040 in het gebied blijven.

Toch is niet uitgesloten dat de ontwikkeling sneller gaat, zegt Arne Padt. Hij voert het woord namens Eggerding, Bunge en ICL, de drie industriële bedrijven waarmee de gemeente het convenant heeft gesloten. De drie bedrijven zien ook dat er grote behoefte is aan woningen in Amsterdam, zegt Padt. 'We zijn inmiddels samen met de gemeente en het havenbedrijf aan het onderzoeken of een verplaatsing mogelijk is. Ons uitgangspunt is dat als wij akkoord gaan als we een goede alternatieve locatie krijgen in het havengebied, en als onze bedrijfscontinuïteit gewaarborgd is.' Die verkenningen moeten eind dit jaar zijn afgerond, verwacht Padt.


70 duizend huizen in nieuwe megawijk Haven-Stad? Niet zonder obstakels

Het is nu nog een uithoek waar de meeste Amsterdammers zelden komen. Van havengebied tot woon- en werkwijk, maar wanneer? En hoe?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden